U Dönüşü Yapılamaz Denilen Yerden U Dönüşü Yapana Bilinçli Taksir
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

U Dönüşü Yapılamaz Denilen Yerden U Dönüşü Yapana Bilinçli Taksir

U dönüşü yapılamaz denilen yerden U dönüşü yapan bir kişi kazaya neden oldu. Yargıtay, bu ihlali bilinçli taksir saydı.

3.Sayfa 6 Nisan 2022 08:28 0
U Dönüşü Yapılamaz Denilen Yerden U Dönüşü Yapana Bilinçli Taksir

U dönüşü yapılamaz denilen yerden U dönüşü yapan ve kazaya neden olan kişinin bu hareketi bilinçli taksir sayıldı.


Yargıtay'dan trafik kazalarına ilişkin emsal bir karar geldi. Edinilen bilgilere göre bir kişi, U dönüşü yapılamaz denilen kavşağın dibinden U dönüşü yaptı. U dönüşü yaptığı sırada kavşağa sağ taraftan giren bir motosikletliye çarpan kişi, onun yaralanmasına neden oldu. Şikayet üzerine olay ile ilgili soruşturma başlatıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında şikayetçi, U dönüşü yapılamaz denilen yerden U dönüşü yapan kişinin bilinçli taksirle yargılanmasını talep etti. Yargıtay ise bu konuda emsal karara imza attı


Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen kararda Asliye mahkemesinin kararının sanık tarafından temyiz edildiği, sanığın temyiz itirazının herhangi bir dayanağının olmadığı , bu nedenle temyiz başvurusunun reddedilmesine karar verildi. Yargıtay Kararında olay anı şu şekilde aktarıldı:


Sanığın aracı gece seyir halinde iken aydınlatması olan bir yolda söz konusu kavşağa geldi ve kavşak aralığında U Dönüşü Yapılamaz işareti olduğu, buna rağmen sanığın U dönüşü yapmak için harekete geçtiğine yer verildi. Seyir yönüne göre sağ taraftan kavşağa giren motosiklete çarptığı ve çarpışma sonucu meydana gelen kazada şikayetçi bir kişinin basit tıbbi müdahale ile yaralanmasına asli kusurlu olarak neden olduğuna yer verildi. Sanığın seyir halindeyken trafik kurallarına ve levhalarına aldırmadığı , dikkate almadığı ve yasak olduğunun belirtilmesine rağmen U dönüşü yaptığı ve kazaya neden olduğuna yer verildi. Kararda, "Yasak levhasına rağmen U dönüşü yaparak kazaya neden olan sanık hakkında bilinçli taksir koşullarının oluştuğu ve bu nedenle cezasında TCK'nın 22/3. maddesi gereğince arttırım yapılması gerektiğinin gözetilmemesi; Kanuna aykırı olup, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA, ceza miktarı yönünden CMUK 326/son maddesi gereğince sanığın kazanılmış hakkının saklı tutulmasına 14.09.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi." denildi.


Buna göre U dönüşü yapılamaz denilen yerden dönüş yapıp kazaya neden olan kişi hakkında bilinçli taksir kararı verildi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç