Tuzağa Düşmeyin ! Ayı ve Boğa Piyasası Nedir ? Yeni Yatırımcılar Dikkat ! Bunları Bilmeden Yatırım Yapmayın !
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tuzağa Düşmeyin ! Ayı ve Boğa Piyasası Nedir ? Yeni Yatırımcılar Dikkat ! Bunları Bilmeden Yatırım Yapmayın !

Ayı, Boğa, Devekuşu, Koyun ve Domuz ekonomide neyi ifade eder. Ayı ve Boğa piyasaları hakkında nelere dikkat etmeliyiz. Piyasada hangi tuzaklar mevcut..

Kripto Paralar 26 Eylül 2021 11:34 0
Tuzağa Düşmeyin ! Ayı ve Boğa Piyasası Nedir ? Yeni Yatırımcılar Dikkat ! Bunları Bilmeden Yatırım Yapmayın !

Bir çok ekonomi ve haber sayfasına baktığımızda veya ünlü yatırımcıları izlediğimizde onların yatırımcılara bazı hayvan isimleri taktığı görülür. Piyasada olup biteni izleyen, yatırımlar yapan, para kazanmak isteyen veya bu döngüden kaçınan, yer almak istemeyenlere birer hayvan ismi takılmıştır. Bu hayvan isimlerinin her birinin yatırımcıda birer anlamı olduğu gibi, bazı hayvan isimleri ise piyasanın durumunu belirtmek için kullanılır. Şimdi bu hayvanların piyasada hangi anlamda kullanıldıklarına göz atalım.


KOYUN

Kendine ait bir yatırım hamlesi belirlemek yerine başkalarının hamlelerini taklit eden, başkalarının söylediklerini yapan yatırımcılara denir. Bu tarz yatırımcılar ekonomi ile ilgili değillerdir. Ancak anlık ve dönemsel olarak kazanç sağlama isteklerinden dolayı ekonomi ile ilgilenmek durumundadırlar. Bu tarz yatırımcılar ilk adımlarını atma aşamasındadırlar.


DEVEKUŞU

Piyasadaki gelişmeleri takip etmeyen, yatırımları görmezden gelen kişilere karşı kullanılan ifadedir. Bu tarz kişiler tabiri caizse kendi yağında kavrulanlardır.


DOMUZ

Aşırı hırslı olan ve kısa sürede yüksek kazançlar elde etmek için büyük riskler alan yatırımcıyı ifade etmek için kullanılır. Kazanç elde etmek hoş görünse de bu tarz kişiler kontrolü çok kolay kaybeder. Kontrolsüz güç çok yüksek ihtimalle kaybettirir.


AYILAR VE BOĞALAR

İkisinin de ortak özelliği güçlü ve tehlikeli olmalıdır. Bunları ayıran temel fark ise saldırı biçimlerinden kaynaklanır. Ayılar pençeleriyle yukarıdan aşağı saldırı yapar. Boğalar ise boynuzları ile aşağıdan yukarı saldırı yapar. İşte ekonomide günlük hayatta sık rastlanan Ayı ve Boğa Piyasası tabirleri bunu ifade etmek için kullanılır. Düşüş trendinde olan piyasa ayının pençesini yukarıdan aşağı darbe yapmasına, yükseliş trendinde olan piyasa boğanın aşağıdan yukarıya darbe yapmasına benzetilir.


AYI PİYASASI

Ayı piyasasında fiyatların uzun süre düşüş trendinde olacağı beklentisi hakimdir. Fiyatların düşeceği beklentisi varlıkların talebinin azalmasını yol açar. Bunun sonucunda piyasa okları aşağı eğilimli olur ve yatırımcılar fiyatlar daha fazla düşmeden varlıklarını elden çıkarıp satmak isterler. Fiyatların makul seviyeden düşük olması ise bazı yatırımcıların fırsat olarak gördüğü bir durumdur. Bu durumda varlıkların tekrar toplanıp satın alınmasına yol açabilir.


BOĞA PİYASASI

Boğa piyasasında yatırımcılar düşük fiyat gördükleri veya ileride daha yüksek fiyatlara çıkabileceğini ön gördükleri varlıkları satın almaya başlar. Piyasaya olan bu talep arttıkça fiyatlarda artmaya başlar ve bir alım dalgası yaşanır. Bunun sonucunda işlem hacmi artar. İşlem hacminin artması piyasada balon oluşumuna da sebep olabilir. Boğa piyasasında piyasa artık doygunluğa ulaşır. Buraya tepe noktası denir. Artık buradan sonra düşüş eğilimi başlar.


AYI TUZAĞI VE BOĞA TUZAĞI

Bir boğa piyasasında varlık arzının artması sonucunda fiyatlar aşağıya doğru bir eğilim gösterip Ayı Piyasası izlenimi yaratmasına Ayı Tuzağı denir. Fiyatların daha da düşeceği beklentisinde olan yatırımcılar hemen varlıklarını satmak isterler . Ayı tuzağını kuranlarda bu sayede bu varlıkları ucuza alırlar. Bu alımlardan sonra ise piyasa tekrardan yükselişe geçer.


Bir ayı piyasasında fiyatların hızla yükselerek Boğa Piyasası izlenimi yaratmasına Boğa Tuzağı denir. Fiyatların daha da yükseleceğini düşünen yatırımcılar hemen varlık satın alırlar. Fiyatların düşmesiyle de bu tuzağa düşenler zarar eder. Burada kazananlar düşük fiyattan aldıkları varlığı daha da düşmeden satmak isteyip boğa tuzağını kuranlardır.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç