TÜSİAD: Bankaların Kredi Vermeleri Zorlaşıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TÜSİAD: Bankaların Kredi Vermeleri Zorlaşıyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan yaptığı son açıklamada finansmana erişim sorununa değindi.

İş Dünyası 28 Ekim 2022 14:35 0
TÜSİAD: Bankaların Kredi Vermeleri Zorlaşıyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan krediye erişim ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

BESİAD-GESİFED İş İnsanları Zirvesi'ne katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, burada yaptığı konuşmada krediye erişimin her gün zorlaştığını söyledi ve yoğun regülasyon döneminden geçen finansal kesimin de bu regülasyon çerçevesinde kredi vermenin daha da zorlaştığını söyledi.  Turan yaptığı açıklamada, "Unutmayalım ki, sağlıklı işleyen üreten, istihdam yaratan bir reel kesimin arkasında bu süreci destekleyen sağlıklı işleyen bir finansal sektöre ihtiyaç var. Uyguladığımız politikaları dizayn ederken bu süreçleri göz önünde bulundurmalıyız" ifadelerini kullandı.

Atılan adımların hedeflere ulaşmada yeterli olmadığını söyleyen Turan, "2013’ten bu yana global ekonomiden aldığımız payın hızla düşmesi hepimizi düşündürmeli. Bundan 10 yıl evvel ülke ekonomimizin dünyadan aldığı pay yüzde 1,2’lerdeyken bugün bu pay yüzde 0,8’e kadar düşmüş durumda. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7’lik bir büyümeyi yakalamamıza rağmen, ekonomideki öncü göstergeler hem ihracatımızda, hem iç ekonomide ve üretimde yıl sonuna doğru hızlı bir yavaşlamayı işaret ediyor. Cari açık halen artış trendinde. Enflasyon hedeflediğimiz seviyelerde değil, refah kaybımız yüksek" dedi.

İZLENEN PARA POLİTİKASI

Merkez Bankası'nın izlediği para politikası ile ilgili sözlerini sürdüren Turan, "Para politikasının sadece genişleyici değil, gerektiğinde sıkılaştırıcı yönde kullanımının dengelenme için gerekli olduğunu unutmamamız gerekli. Uzun vadede tüm ekonomik paydaşlara fayda sağlayacak bir ortamı yakalamak için, kullanılan para politikası bileşenleri ne kadar sade ve anlaşılır olursa istenilen noktaya ulaşmak o denli kolay olacaktır. Ekonomik aktörler tarafından kolayca anlaşılabilen politikalar, bütüncül etkileri değerlendirilmeden tasarlanan mikro düzeydeki karmaşık politikalardan çok daha iyi sonuçlar verecektir. Unutmayalım ki, fiyat istikrarı olmadan ekonomi doğru şekilde işlemez ve bu durum, daha önce de belirttiğimiz gibi, hiçbir paydaşa fayda sağlamaz. Enflasyonla doğru mücadelenin, sağlıklı büyüme için önkoşul olduğunu tekrar hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı. 

Konuşmasında Cumhuriyet'in ilanının 99. yıldönümüne de değinen Turan, Türkiye için yılmadan yorulmadan, güzel bir gelecek sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç