Türksat 5B Uydusu Son Çeyrekte Uzay’a Uğurlanacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türksat 5B Uydusu Son Çeyrekte Uzay’a Uğurlanacak

Bilim ve Teknoloji 7 Nisan 2021 18:17 0
Türksat 5B Uydusu Son Çeyrekte Uzay’a Uğurlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat AŞ Gölbaşı Yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin uydu ve uzay yolculuğu ile Türksat 5A, 5B ve 6A uydularına ilişkin son gelişmeleri aktardı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ocak ayı başında fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yolculuğunun dörtte üçünü tamamladığını belirterek, “Uydumuz, mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacak. Üretim süreçlerinde sona yaklaştığımız Türksat 5B haberleşme uydumuzu da bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatacağız.” diye konuştu.

Haberleşme Kapasitesi 5B Sayesinde 15 Kat Daha Artacak

Türkiye’nin haberleşme uydu trafiğinin bundan sonra da devam edeceğini bildiren Karaismailoğlu, “Üretim süreçlerinde sona yaklaştığımız Türksat 5B haberleşme uydumuzu da bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatacağız. 42 derece doğu yörüngesine göndereceğimiz Türksat 5B’nin önde gelen özelliklerinden birisi de Ka-Band veri haberleşme kapasitemizi 15 kat daha artıracak olmasıdır.” diye konuştu.

Türksat 5B’nin, kara, hava ve deniz araçlarına gelişmiş veri haberleşme hizmeti sunacağını dile getiren Karaismailoğlu, bu şekilde ticari gemi ve hava ulaşım pazarına odaklanılacağını belirtti.

Türksat 5B ile Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerinin kapsama alanında yer alacağı bilgisini veren Karaismailoğlu, milli imkanlarla geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A haberleşme uydusunun üretim ve entegrasyon süreçlerinin yoğun şekilde devam ettiğini anlattı.

Bakan Karaismailoğlu, söz konusu uydunun mühendislik modeli ile uçuş modelinin entegrasyon faaliyetlerinin eş zamanlı devam ettiğini bildirdi. Bu yıl uçuş modelinin entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilmesinin öngörüldüğünü aktaran Karaismailoğlu, “Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin uydu teknolojilerinde olduğu gibi uzay çalışmaları alanında da hızını yükselttiği bugünlerde, Türkiye’nin ilk yerli ve milli projesi olan Türksat 6A’nın 2022 yılında uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç