Türkiye'nin Kredi Risk Primi Düşmeye Başladı: İşte CDS Puanı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'nin Kredi Risk Primi Düşmeye Başladı: İşte CDS Puanı

Son dakika haberi: Türkiye'nin kredi risk primi düşmeye devam ediyor. Geçen aylarda rekor kıran CDS, 700'ün altına geriledi.

Ekonomi 26 Ekim 2022 10:46 0
Türkiye'nin Kredi Risk Primi Düşmeye Başladı: İşte CDS Puanı

Türkiye'nin kredi risk primi düşmeye devam ediyor.

Geçen aylarda 900'lerin üzerine kadar çıkan Türkiye'nin kredi risk primi , son günlerde düşmeye başladı. Gelen son verilere göre geçen hafta 700 puanın üzerindeyken bu hafta 687'ye kadar geriledi.

Risk priminin gerileme nedenine baktığımızda ise, dünya piyasalarındaki gelişmelerden kaynaklandığına yer verildi. Amerikan Merkez Bankası Fed'in art arda gittiği faiz artırımları ve gelecek toplantıda da faiz artırımına gideceği beklentisi , 75 baz puanlık faiz artırımının kesinleştiği söylemleri ile birçok ülkenin risk primlerinin düşmesine neden oldu.

Son gelişmelerin ardından Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin CDS puanı düşmeye başladı. Geçen aylarda 800'lerin üzerine kadar çıkan ve tarihinin en yüksek seviyesini gören risk primi, 687 puana kadar geriledi. 

PEKİ NEDİR BU CDS?

Kredi risk primi ya da Kredi temerrüt takası-swap’ı (İngilizce: Credit Default Swap – CDS) olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu puan ile alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir.

Özetle yurt dışından alınan borçlarda bu CDS puanına göre faiz verilir.

Son dakika haberlerinden , gündem haberlerinden, yerel haberlerden, finans haberlerinden, ekonomi, finans, emlak, toki, banka, kredi haberlerindne haberdar olmak için finans7.com'u takipte kalın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç