Türkiye'nin İlk NFT'si Oluşturuldu: İşte NFT'nin Kullanılacak Türkçesi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'nin İlk NFT'si Oluşturuldu: İşte NFT'nin Kullanılacak Türkçesi

Son dakika haberi: Türkiye'de ilk NFT oluşturuldu. Ankara Üniversitesi bünyesinde de NFT bölümü kuruldu. İşte NFT'nin Türkçe karşılığı.

Bilim ve Teknoloji 22 Nisan 2022 16:39 0
Türkiye'nin İlk NFT'si Oluşturuldu: İşte NFT'nin Kullanılacak Türkçesi

NFT'nin Tüğrkçe adı belli oldu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç sosyal medya hesabı üzerinden bir son dakika açıklaması yapıldı ve son dönemlerde dünyayı kasıp kavuran Metaverse evreninde kullanılan NFT'nin Türkçe'sini, duyurdu. 

Twitter adresi üzerinden bir yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Ankara Üniversitesi bünyesinde 2021-2022 Bahar Dönemi'nde "NFT'ye Giriş" dersi açıldığını kamuoyuna duyurdu. Dersin açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlendi ve düzenlenen programda konuşan Koç, bu fotoğrafın daha program sona ermeden DDO mühendisleri tarafından NFT'ye dönüştürüldüğünü söyledi ve  "Türkiye'nin ilk NFT dersinin ilk NFT'si"nin yapılmış olduğunu söyledi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a ilk NFT'nin hediye edileceği açıklandı. 

İNGİLİZCE ANLAMI

İngilizce anlamı Non-Fungible token olan terimin Türkçe karşılığının ne olması konusunda bir anket başlatan Koç , "Ankete gösterilen yoğun ilgi hepimizi memnun etti, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Gelen önerilerin hepsi bizim için çok kıymetliydi, anketi sonlandırdığımızda ekibim titiz bir çalışma yürüterek önerileri tek tek inceledi. Sonrasında yaptığımız değerlendirmeleri TDK ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattık. Anket sonucunda gelen önerileri önce 80'e, sonrasında 10'a düşürdük. Nihai kararımızı TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'in de katkılarıyla 'Nitelikli Fikri Tapu'dan yana kullandık. Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT'ye karşılık gelmesine özen gösterdik." ifadelerini kullandı. 

NFT AÇILIMI

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bundan sonra yapılacak NFT'lerin Nitelikli Fikri Tapu adı ile kullanılacağını söyleyen Koç, "Dijital Türkiye vizyonuyla ülkemizin dijital dönüşümünün koordinasyonunu sağlamak üzere çıktığımız bu yolda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak blokzincir gibi yenilikçi teknolojilerin getirdiği sistemler üzerinde uzmanlık kazanmak için nitelikli fikri tapu ve akıllı sözleşmelere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızda ortak odak noktamız ise daima gençlerimiz. Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla öğrenen, çalışan ve üreten gençlerimizin yenilikçi teknolojilerde de ülkemizi öncü yapacağına inancımız tam." dedi.

Özetle NFT Türkçe olarak Nitelikli Fikri Tapı olarak adlandırılacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç