Türkiye'de enflasyon ne olacak? Uzmanlar açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'de enflasyon ne olacak? Uzmanlar açıkladı

Almanya'dan Türkiye hakkında kritik değerlendirme geldi. Gelen değerlendirmede Türkiye'de enflasyonun ne olacağına yer verildi.

Ekonomi 26 Şubat 2023 10:48 0
Türkiye'de enflasyon ne olacak? Uzmanlar açıkladı

Türkiye'de enflasyon ne olacak? Almanya açıkladı.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt bugün yayınladığı haberde deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için gereken paranın sermaye piyasalarından toplanacağını ve toplanacak bu paranın enflasyonu yükselteceğini bildirdi. Gazete, Türkiye'de 2024 yılından önce bir toparlanma beklenmediğini bildirdi.

Yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren Türkiye ekonomisinde kayıplar depremle birlikte devam etti. Gazete'de yer alan haberde Türkonfed ve ABD Bankası Goldman Sachs ile Orta Doğu Enstitüsü'nün görüşlerine yer verildi.Yapılan değerlendirmede Türkiye'nin yüzde 14.3’üne katkıda bulunduğu Türkiye’nin güneydoğusunda tarımın önemine dikkat çekti. Handelsblatt kaleme aldığı yazısında ihracatının yüzde 8.7’si bu bölgeden yapıldığı bildirildi.

Söz konusu yazıda depremin zararının 84 milyar dolara kadar çıkabileceğine yer verildi. Deprem nedeniyle gayri safi yturtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 1.2'sine denk gelen yaklaşık 10 milyar dolar kadar ekonomik güç kaybı olacak. Yapılan açıklamada, "Ayrıca hasarlı ve yıkık binalar nedeniyle 70 milyar dolar, çalışma saati kaybı nedeniyle de yaklaşık üç milyar dolar kayıp yaşanacak" denildi ve şu ifadelere yer verildi:

"ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs da Türkiye’nin deprem nedeniyle ekonomik gücünün yaklaşık yüzde birini kaybetmesini bekliyor. Son olarak, ulusal ekonomi korona pandemisinden sonra yılda yüzde 11,4’e varan oranlarda büyüdü. Analistler 2023 yılı için ulusal ekonominin yüzde 3 ila 3,5 oranında büyümesini bekliyorlar"

Türkiye'de ekonominin güçlü şekilde iç içe geçmiş olduğu, deprem nedeniyle bu durumun kötü etkileneceği bildirildi. Açıklamada, "Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü analistleri bir analizde ‘Toparlanma kademeli olacak ve 2024’ten önce olmayacak’ diye yazdı. Analistlere göre yüzde 2 ila 2,5 arasında bir büyüme kaybı mümkün" ifadelerine yer verildi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç