Türkiye, Uzaya Türk Vatandaşı Gönderecek: Duyuru Yayınlanacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye, Uzaya Türk Vatandaşı Gönderecek: Duyuru Yayınlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye'den uzaya ilk vatandaşların gönderilmesi için duyuru geleceğini söyledi.

Bilim ve Teknoloji 16 Nisan 2022 15:02 0
Türkiye, Uzaya Türk Vatandaşı Gönderecek: Duyuru Yayınlanacak

Uzaya gidecek Türk vatandaşlarının seçimi için duyuru yayınlanacak.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane 2022 Ödül Törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varan, burada önemli açıklamalarda bulundu. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katılan Bakan Varank, burada önemli ifadeler kullandı ve uzaya gidecek Türk vatandaşı için duyuru yayımlanacağını, gönderilecek kişilerin testlere alınacağını söyledi.


Koronavirüs pandemisi ile birlikte teknolojide de çağın değişmeyi hızlandırdığını söyleyen Bakan Varank, yapay zekanın her alanda kullanılmaya başlandığını, teknolojik çağa ayak uydurmak için Bakanlık olarak Akıllı Yaşam ve Sağlık, Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası'nın hazırlandığını söyledi. Varank açıklamasında,Yakında açıklayacağımız bu yol haritası ile stratejik alan olarak belirlediğimiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişimi teknolojilerinde yerli ve milli üretime ivme kazandıracağız. Biyoteknoloji üretiminden, Ulusal İlaç Molekül Kütüphanesi'nin oluşturulmasına kadar birçok proje ile Türkiye'nin sağlık alanındaki dönüşümüne Bakanlık olarak öncülük edeceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde sağlık sektöründe de ülkemizi bağımsızlığa kavuşturacak ve global bir üs haline getireceğiz" dedi ve bu çalışmaların yapılması aşamasında akademisyenlerden, uzmanlardan, öğrencilerden yardım alacaklarını söyledi.


Bundan 2 sene önce pandemi nedeniyle tüm dünya ülkelerinin kapandığını söyleyerek sözlerini sürdüren Bakan Varank, " Bu acı tecrübe bize milli teknolojilerin geliştirilmesinin bir ülke için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla her alanda rekabetçi ve yenilikçi bir Türkiye inşa etmek için mücadelemizi çok öncesinde başlattık. Bu yolda iki önemli unsuru ön plana çıkarıyoruz. Birincisi Ar-Ge faaliyetleri, ikincisi ise bu Ar-Ge'yi yönetecek nitelikli insan kaynağı. Teknoparklardan tasarım merkezlerine kadar, Türkiye'nin Ar-Ge ekosistemini adeta sıfırdan kurduk dersek yanlış olmaz." dedi.


BİLİME YÖNELİN BİLGİNİN PEŞİNDE KOŞUN

Bakan Varank açıklamasının devamında , 20 yıl önce 5 teknokent olduğunu, şimdi ise 90'dan fazla teknoparkın olduğunu, Türkiye'nin her tarafından taleplerin olduğunu söyledi ve Ar Ge 'ye harcanan paranın 54 milyar lira seviyesine kadar yükseldiğini söyledi. Bakan Varank açıklamasında, "Bu harcamanın çok büyük bir kısmının özel sektörümüzün yapılıyor olması da ayrıca değer verdiğimiz bir başarı. Bu başarıların arkasındaki temel dinamik yetişmiş insan kaynağı. Rekabetçiliğimizi artırmanın yolu insan kaynağımıza yaptığımız yatırımlardan geçiyor." ifadelerini kullandı.


UZAYA GİDECEK TÜRK VATANDAŞI

Yakın zamanda Türkiye'nin uzaya göndereceği Türk vatandaşları seçeceğini söyleyen Varank, bunun için yakında duyuru yayımlanacağını söyledi ve "Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurduğu merkez de çok işimize yarayacak. Uzaya gidecek insanların özel şartları olması gerekiyor. Bu merkezin yakın zamanda ilk kullanıcılarından bir tanesi Bakanlığımız olacak. Uzaya gidecek Türk vatandaşını orada testlerden geçireceğiz." ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç