Türkiye Uzay Ajansı Açıkladı! Uzaya Başvuru Süreleri Uzatıldı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye Uzay Ajansı Açıkladı! Uzaya Başvuru Süreleri Uzatıldı

Türkiye Uzay Ajansı Açıkladı! 23 Haziran'da tamamlanması planlanan Türk uzay yolcusu başvuru tarihi 1 hafta daha uzatıldı.

Bilim ve Teknoloji 16 Haz 2022 17:10 0
Türkiye Uzay Ajansı Açıkladı! Uzaya Başvuru Süreleri Uzatıldı

Türkiye Uzay Ajansı Açıkladı! 23 Haziran'da tamamlanması planlanan Türk uzay yolcusu başvuru tarihi 1 hafta daha uzatıldı.

İlk Türk uzay yolcusu olabilmek için başvurular devam ediyor. Uzay yolcusu olmak için ilgi büyük... Bu doğrultuda daha önce 23 Haziran olarak belirlenen başvuru süresi uzatıldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giderek ilk Türk uzay yolcusu ve bilim insanı olacak adaylar başvurularını 30 Haziran 2022 günü saat 20.23’e kadar uzaya.gov.tr üzerinden yapabilecek.

İlk Türk uzay yolcusu ve bilim insanı olacak adaylar başvurularını 30 Haziran 2022 günü saat 20.23’e kadar uzaya.gov.tr üzerinden yapabilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Uzay yolcusu adaylarında aranacak genel şartlar şu şekilde belirtildi:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 45 yaşından küçük olmak, kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak, Yükseköğretim Kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak, çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak, boy uzunluğu 149,5-190,5 santimetre, kilonun 43-110 kilogram arasında olması."

Açıklamada, aday seçiminde aranacak genel sağlık kriterlerine yönelik de şu bilgilere yer verildi:

"Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak, renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak, protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak, tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak, kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak, alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak, karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak ve epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak."

Başvuruların, "uzaya.gov.tr" adresi üzerinden 23 Haziran saat 20.23’e kadar alınacağının ifade edildiği açıklamada, ilk başvuru aşamasını geçen adaylardan ek bilgi, belge, doğrulama gibi taleplerde bulunulacağı aktarıldı.

SEÇİLEN 2 ADAY TUA VEYA TÜBİTAK'TA 10 YIL İSTİHDAM EDİLECEK

Açıklamada, adayların, test, tetkik ve muayeneden geçirildikten sonra İngilizce dil yetenekleri için mülakata alınacağına işaret edilerek, tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2’ye düşürüleceği belirtildi.

Seçilen 2 adayın Türkiye Uzay Ajansı veya TÜBİTAK bünyesinde 10 yıl istihdam edileceğinin kaydedildiği açıklamada, "Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılında Dünya yörüngesine yerleştirildi. Aradan geçen 24 yılda istasyona 150 milyar dolarlık yatırım yapıldı. İstasyonda, insan araştırmaları, biyoloji ve biyoteknoloji, fizik ve malzeme bilimleri, teknoloji geliştirme, dünya ve uzay bilimleri alanlarında 3 binden fazla deney gerçekleştirildi. Bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nu 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı 258 kişi ziyaret etti." ifadesine yer verildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç