Türkiye, tek tip şarj aleti dönemine geçiyor: Tarih belli oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye, tek tip şarj aleti dönemine geçiyor: Tarih belli oldu

Son dakika haberi: Türkiye tek tip şarj aleti dönemine geçiyor. Yeni düzenleme ile artık tek şarj aleti ile tüm telefonlar şarj edilebilecek.

Bilim ve Teknoloji 11 Şubat 2024 0
Türkiye, tek tip şarj aleti dönemine geçiyor: Tarih belli oldu

Tek tip şarj aletlerine geçiliyor. Tarih belli oldu.

Samsung, Apple, Redmi, Oppo, Huawei derken hayatımızda birçok markadan farklı teknolojik ürün girdi. Birinin tleefonu, diğerinin tableti, diğerinin akıllı saati iyi derken farklı markalardan birçok cihaz evimizde bulunuyor. Tabi bir de bunların şarj aletleri var. Her şirket, kendi cihazlaırna özel şarj aleti geliştirerek sadece o şarj aletlerinin alınmasını sağlarken şimdi tek tip şarj aletlerine geçiliyor.

Bilndiği üzere AB, teknoloji firmalarının artık tek tip şarj aletine geçmelerini talep etmiş ve bunu zorunlu kılmıştı. Gelen son dakika bilgileirne göre BTK ile AB Ortak Şarj Cihazı düzenlemesine uyum kapsamında çalışmalarını sonunda tamamladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan AB Ortak Şarj Cihazı Düzenlemesine uyum kapsamıdna Türkiye'deki üreticiler de 28 Aralık tarihinden sonra üretecekleri telefonlar, tabletler ve taşınabilir oyun konsolları ve mouse gibi cihgazlarda ortak şarj aleti geliştirecek ve bunu kullanacak.

HANGİ ŞARJ ALETİ KULLANILACAK?

Alınan ortak karar gereğince ortak şarj potu olarak USB-C kullanılacak.

Ülkemizde her sene 15 milyon telefon satılıyor. Yeni uygulama ile bunların yarısının yanında şarj cihazı satılmayacak ve yılda 7.5 milyon adetlik şarj cihazı tasarrufu sağlanmış olacak.

NET TARİH BELLİ OLDU

28 Aralık 2024 tarihinden sonra söz konusu uygulama yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra üye ve müzakere sürecindeki ülkelerde üretimler buna göre yapılacak.

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARDA ORTAK ŞARJA GEÇİŞ TARİHİ

Telefonlardan sonra sıra bilgisayarlara geliyor. Gelen son dakika bilgilerine göre tüm bilgisayarlarda ortak şarja geçişin 2026 yılında olacağı bildirildi. Yapılan araştırmalara göre telefon ve bilgisayar kullananların yarısından fazlasının 2 ya da daha fazla şarj aleti olduğu görülüyor.

Uygulamaya alınacak yeni düzenleme ile artık daha az şarj cihazı satılacak. Artık kişi telefonunu şarj edecekse USB-C şarj aleti ile tüm cihazlarını şarj edebilecek. Bu uygulama ile artık her aldığı cihaz için şarj cihazı almak zorunda kalanlar, sadece tek şarj cihazı ile tüm cihazlarını rahatlıkla şarj edebilecek ve tasarruf sağlanacak.

Kaynak: Finans7

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç