Türkiye, Sudan'dan domuz eti mi alıyor? Açıklama az önce geldi
Türkiye'ye yurt dışından domuz eti mi getiriliyor? Sudan'dan domuz eti mi geldi? İddialara cevap geldi.
Türkiye Sudan'dan domuz eti mi alıyor?
Son günlerin tartışmalı konusu domuz eti oldu. Köftecilerde, kebapçılarda çıkan domuz eti nedeniyle vatandaşlar artık et alırken 3 ddefa düşünüyor.
Önceki akşam ise sosyal medyayı ayağa kaldıran bir iddia ortaya atıldı. Türkiye'nin Sudan'dan domuz eti ithalatı yaptığı yönünde iddialar ortaya atılırken DMM bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan son dakika açıklamasında domuz eti ithalatı yapıldığı iddialarının yalan olduğuna yer verilerek olayın aslı ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, "Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddialar külliyen yalandır.
Tüm dünyada ticarete konu olan mallar “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen sistemle tanımlanmakta ve kodlanmaktadır. Bu sistem çerçevesinde, sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatları da birlikte 02.06 nolu GTP altında sınıflandırılmıştır. Ticarete konu tüm ürünler bir Gümrük pozisyonu ile sınıflandırılmakta ve tüm anlaşmalar ticarete konu olsun olmasın tüm ürünlerle ilgili değerlendirmeler içermektedir.
24 Aralık 2017 tarihinde imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasında binlerce GTP bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmadan aktarılan GTP’lerin Anlaşmalar içerisinde bulunması, bu ürünlerin tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmemektedir.
Ülkemizin geçmiş yıllar ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP’te sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği görülecektir.
Diğer taraftan, uluslararası ticaret istatistikleri incelendiğinde Sudan’ın dünyadaki herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının da bulunmadığı görülmektedir.
Sudan, yüzölçümü bakımından dünyanın 15'inci, Afrika’nın ise üçüncü büyük ülkesi olup, “hem Afrika, hem Arap ülkesi” olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımız için Afrika ve Arap pazarına da açılan önemli bir kapı durumundadır.
Anlaşma’nın tam olarak uygulanmasıyla birlikte tüm tarife satırlarının yüzde 87’sini kapsayan geniş yelpazedeki tarım ve sanayi ürünlerimiz 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı giriş koşullarından yararlanma imkânı elde edecek aynı zamanda Afrika için de ülkemize önemli fırsatlar ortaya çıkaracaktır"
Kullanıcı Sözleşmesi