Türkiye için büyüme beklentisini düşüren Dünya Bankası, enflasyon tahminini açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye için büyüme beklentisini düşüren Dünya Bankası, enflasyon tahminini açıkladı

Dünya Bankası'ndan Türkiye için büyüme ve enflasyon beklentisi açıklaması geldi. Beklentiler düşürüldü.

Ekonomi 11 Haz 2024 0
Türkiye için büyüme beklentisini düşüren Dünya Bankası, enflasyon tahminini açıkladı

Dünya Bankası'ndan Türkiye tahminleri: Büyüme beklentisi düştü. Enflasyon beklentisi açıklandı.

Dünya Bankası'ndan bir değerlendirme yapıldı. Türkiye ekonomisine ilişkin yapılan değerlendirmeye baktığımızda Türkiye büyüme beklentilerinin düşürüldüğü görülürken Amerika ekonomisinin beklenenden daha güçlü bir performansı nedeniyle küresel büyüme tahmininin yükseldiği görülüyor.

Bugün yayınlanan küresel büyüme beklentileri raporuna baktığımızda, daha önce Türkiye için açıklanan yüzde 3.1'lik büyüme beklentisinin yüzde 3 seviyesine düşürüldüğü bildirildi. Dünyada büyüme beklentisi ise yüzde 2.24 seviyesinden 2.6 seviyesine çıkarıldı.

2024 yılı büyüme beklentilerine baktığımızda dünyanın yüzde 2.7 büyüyeceği bildirildi ve bu beklenti, önceki dönem ile aynı oldu. Türkiye için 2025 büyüme beklentisi düşürüldü. Daha önce 3.9 olarak açıklanan büyüme beklentisi 3.6 seviyesine çekildi.

2026 yılı için küresel büyümenin 2.7 olarak beklendiği bildirilirken Türkiye için büyüme beklentisi 4.3 seviyesinde oldu.

BEKLENTİLER NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?

Banka tarafından yapılan değerlendirmede, parasal sıkılaşmaya gidilmesi nedeniyle ülke ekonomisinde yavaşlama olacağına yer verildi. Bu yavaşlama ile 2024 yıl sonu büyümesi yüzde 3 seviyesinde olacak.

TÜRKİYE'DE ENFLASYON NE OLACAK?

Dünya Bankası tarafından yapılan değerlendirmede 2025 yılında enflasyonun ortalama yüzde 29 seviyesine düşeceğini bildirdi.

Parasal sıkılaşmanın sürmesi ile birlikte 2026 yılında enflasyonda düşüşün devam edeceğinin altı çizildi.

Yapılan bir diğer değerlendirmede ise Dünya Bankası, Amerika'da ekonomik büyümenin 2.6 olacağına yer verildi. Daha önce 2024 yıl sonu beklentisi 1.6 olarak verilmişti.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç