Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız Oldu: Kimdir , Nerelidir?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız Oldu: Kimdir , Nerelidir?

Türk Alman Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Cemal Yıldız kimdir , nerelidir? İşte detaylar.

Yaşam 2 Haz 2022 23:07 0
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız Oldu: Kimdir , Nerelidir?

Türk Alman Üniversitesi yeni rektörü PRof. Dr. Cemal Yıldız oldu.

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Prof. Dr. Cemal Yıldız'ın Türk Alman Üniversitesi Rektörlüğüne atandığına yer verildi. Açıklamada, "Türk-Alman Üniversitesi Rektörlüğüne, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci, 3 üncü ve 7 nci maddeleri gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal YILDIZ atanmıştır." denildi.

PROF. DR. CEMAL YILDIZ KİMDİR?

Biyografisi şu şekilde:

"Prof. Dr. Cemal YILDIZ, 1964 yılında Düzce’de doğdu. İlköğrenimini bu ilde, orta öğrenimini Bolu ve Almanya’da tamamladı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1989 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Aynı üniversiteden 1992’de yüksek lisans, 1994 yılında doktora derecesini aldı. 1996 yılında yardımcı doçent, 1998 yılında doçent unvanını alan Yıldız, 2004 yılında profesör oldu. Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü seviyelerinde Dil Edinimi, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Dilbilim ve Metindilbilim dersleri verdi.

Prof. Dr. Cemal Yıldız, 1992-1993 yıllarında Alman DAAD bursu ile Almanya’da Duisburg ve Bochum-Ruhr Üniversitelerinde doktora konusuyla ilgili araştırmalar yapmıştır. 1998 ve 2001, 2003, 2007 ve 2011 yıllarında kısa sürelerle tekrar Almanya’nın Ruhr, Duisburg, Koblenz, Frankfurt, Berlin ve son olarak da Weingarten Pedagoji Üniversitelerinde dilbilim, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında araştırmalar yapan YILDIZ’ın, “Türkiye Üniversitelerinin Almanca Bölümlerinde Yapılan Bilimsel Çalışmaların Bibliyografyası” (1999), “Yazılı Basında Metin ve Manşet (1999)”, “Ana Dili Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ve Türkçe Öğretimi” (2003), “Türkçe Öğretiminde Alternatif Yaklaşımlar” (2003) adlı eserleri ile editörlüğünü yaptığı “Dilbilim, Dil Öğretimi ve Çeviribilim Yazıları” (2006) ve “Edebiyat, Edebiyat Öğretimi ve Deyişbilim Yazıları” (2006), Başbakanlık tarafından basılan “Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi (Almanya Örneği) (2012), “Die gegenwärtige Situation des muttersprachlichen Türkischunterrichts in Deutschland/ The Present Situation of Turkish Courses as a Mother Tongue in Germany” (2013), “Uygulamalı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı (2 Cilt)” (2017) ve “İki Dillilik ve Dil Edinimi (Almanya’da Türkçe-Almanca İki Dilli Büyüyen Çocuklar Üzerine Bir İnceleme)” (2021) adlı çalışmaları bulunmaktadır. Prof. Dr. Cemal YILDIZ’ın dilbilim, metindilbilim, dil edinimi, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürüten YILDIZ, 2014-2021 yılları arasında T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği görevinde bulunmuştur. Prof. Dr. Cemal Yıldız, 2021 yılı Ağustos ayında Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olarak göreve başlamıştır.

Almanca ve İngilizce bilen YILDIZ, evli ve iki çocuk babasıdır."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç