Tüm ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren karar: Aidatlara gelecek indirim belli oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tüm ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren karar: Aidatlara gelecek indirim belli oldu

Son dakika haberi: Ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlara düzenleme geliyor. İşte aidatlara gelecek indirim.

Emlak 12 Mayıs 2023 21:04 1
Tüm ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren karar: Aidatlara gelecek indirim belli oldu

Aidatlara ne kadar indirim geleceği belli oldu.

Ev sahibi olsun kiracı olsun herkesin ortak sorunu son dönemlerdeki yüksek orandaki aidatlar oldu. Apartmanın, sitenin ortak giderlerinin karşılanması için her ay ev sahibi ve kiracılardan toplanan aidatlara son dönemlerde rekor oranda zamlar yapıldı ve aidatlar iki binleri bile geride bıraktı neredeyse kira kadar aidat ödemesi alınıyor.

Bu durum birçok istede büyük anlaşmazlıklara neden olurken bu konuda mahkemelik olan çok sayıda ev sahibi ve kiracı var. Bu konuda bir son dakika açıklaması geldi ve aidatlara gelecek indirimin belli olduğuna yer verildi.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır yaptığı son dakika açıklamasında aidatlara yapılması beklenen indirimin miktarını duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bir görüşme yaptıklarını söyleyen Sağır, bu toplantıda yüzde 18'lik KDV için taleplerin Bakan'a iletildiğini söyledi ve "Site yönetimlerimizin bizden yüzde 18 KDV'nin oluşturduğu yükle alakalı bir talepleri olmuştu. Biz bu konuda durum tespiti yapan ve çözüm önerilerini hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz. İnşallah elimizi taşın altına koyarak bu sorunun çözümüne katkı sunacağız" ifadelerini hatırlatarak bu konuda düzenlemeye değindi.

KDV'DEN MUAF TUTULMASI İSTENDİ: YÜZDE 18 İNDİRİM GELİYOR

Sağır yaptığı açıklamada aidatlardan alınan yüzde 18'lik KDV'nin muaf olması, site yöneten şirketlerin belgelenmesi ile site yöneticilerinin kaydının tutulması ve bu kişilerden mesleki yeterlilik belgesi istenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Güvenlik ve yönetim konusundaki taleplerin Bakanlıklara iletildiğini söyleyen Sağır, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'mız Murat Kurum, site yönetimleri üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne yönelik süreci başlattıklarını açıkladı. Site ve apartmanlarda dışarıdan sağlanan hizmetler yüzde 18 KDV'den muaf tutulunca aidatlarda yüzde 18 düşüş olacak. Site yönetimleri için talep ettiğimiz denetim sağlanacak. Yönetim hizmeti veren firmalar ve site yönetimleri denetimlere tabi tutulacağı için kötü ve art niyetli kişiler tarafından yönetilen site ve apartmanlarda kişiler dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Site ve tesis yönetim firması açmak isteyen veya site yönetimine talip olanların mesleki yeterliliği ve sicil kaydı aranacak" dedi.

500 TL'LİK AİDAT 90 TL DÜŞECEK

500 lira aidat veren bir apartman sakininin, bu düzenlemeden sonra 410 TL aidat vereceği belirtildi. Düzenleme meclis açıldıktan sonra gündeme gelecek. Düzenleme geldiğinde haberdar olmak için finans7 uygulamamızı aşağıdaki linklerden indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

GÜVENLİK GÖREVLİSİ BULUNDURULMASI BU SİTELERDE ZORUNLU OLACAK

300'den fazla bölümün olduğu sitelerde özel güvenlik bulundurulmasının zorunlu olması gerketiğini söyleyen Sağır, "Yapılacak yeni düzenlemeyle 300 ve üzeri sitelerde özel güvenlik bulundurulması şartı aranacak. Bu uygulamalarla hizmet kalitesi artacak, sitelerde kat maliklerinin yaşadığı sıkıntıların önüne geçilecek, hesap verebilir site yöneticileri olacak" ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Sayın Erdoğan kaybederse çok üzülürüm.