TÜİK Türkiye'nin En Zengin İllerini Açıkladı!
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TÜİK Türkiye'nin En Zengin İllerini Açıkladı!

TÜİK'in yayınladığı son rapora göre; Türkiye'nin en zengin illeri belli oldu! İşte o iller ve haberin detayları...

Yerel Haberler 9 Ara 2023 0
TÜİK Türkiye'nin En Zengin İllerini Açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı "İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)" raporunu yayınladı, böylece Türkiye'nin en zengin illeri belirlenmiş oldu. İstanbul, toplam GSYH'de birinci sırada yer alsa da kişi başına düşen GSYH'de ikinci sırada kaldı.

İstanbul, 2022 yılında 4 trilyon 564 milyar 280 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 1 trilyon 329 milyar 810 milyon TL ve %8,9 pay ile Ankara, 972 milyar 238 milyon TL ve %6,5 pay ile İzmir izledi. Türkiye genelinde en yüksek GSYH payına sahip olan ilk beş il, toplam GSYH'nin %53,9'unu oluşturdu.

Türkiye, OECD'nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesi - Son Dakika  Haberleri

GSYH'DA KOCAELİ İLK SIRADA, TEKİRDAĞ 3'ÜNCÜ SIRADA

Kişi başına düşen GSYH açısından Kocaeli, 2022 yılında 302 bin 772 TL ile birinci sırada yer aldı. Kocaeli'ni, 287 bin 524 TL ile İstanbul ve 253 bin 501 TL ile Tekirdağ takip etti. Kişi başına düşen GSYH'de en düşük sıralarda ise Şanlıurfa, Ağrı ve Van bulunuyor.

İSTANBUL TÜM FAALİYETLERDE LİDER

İstanbul, GSYH'yi oluşturan faaliyetlerde de lider konumda. Şehir, tarım sektörü ve diğer hizmet faaliyetleri hariç, tüm faaliyetlerde birinci sırada yer alıyor. İstanbul'un toplam GSYH'si içinde en yüksek payı hizmetler sektörü alırken, sanayi sektörü ikinci sırada yer aldı.

Türkiye-Avusturya ilişkilerinde yeni dönem

ANTALYA, KIRŞEHİR VE KİLİS YÜKSELİŞTE

Yıllık GSYH büyümesine en fazla katkı sağlayan il yine İstanbul oldu. Türkiye genelinde 26 il, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme gösterdi. Antalya, Kırşehir ve Kilis en yüksek artışı gösteren iller oldu, buna karşılık Artvin, Erzincan ve Karabük en fazla azalışı yaşayan iller oldu.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç