Torba Yasadan Sürpriz Çıktı: Herkesin Borcu Silinmeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Torba Yasadan Sürpriz Çıktı: Herkesin Borcu Silinmeyecek

Son dakika haberi: TBMM'de devam eden torba yasa görüşmelerinde flaş bir detay ortaya çıktı. Herkesin borcu silinmeyecek.

Ekonomi 18 Ekim 2022 13:31 0
Torba Yasadan Sürpriz Çıktı: Herkesin Borcu Silinmeyecek

Herkesin borcu silinmeyecek.

TBMM'de komisyondan geçen düzenleme ile icralık borçlara ve varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlara af geleceği, borçların silineceği açıklandı. Ancak dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde bir konu dikkatleri çekti.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMIŞTI

Geçen ay kabine toplantısından sonra kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, borçlulara ilişin yaptığı açıklamada 2 bin liranın ve altındaki icralık borçların, varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin liranın altındaki borçların tasfiye edileceğini söyledi. Eylül ayının ilk haftasında gelen açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz. Yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5.5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacak." demişti.

İSTEĞE BAĞLI OLACAK

Dün TBMM Plan ve Bütçe Komsiyonu'nda devam eden görüşmelerde söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Bu maddeden benim anladığım 2 bin liralık borcun silinmesi konusunda zorunluluk yok. Şirket isterse bu alacağından vazgeçecek istemezse vazgeçmeyecek. Hatta Ahmet’in borcunu silecek Ayşe’nin borcunu silmeyecek. O zaman da Ayşe, ‘Yandım anam’ diyecek. Gerçeği o gün anlayacak” ifadelerini kullandı ve tepkisini bu şekilde dile getirdi.

Bunun üzeri,ne teklifin sahibi Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, “Evet, bu özendirici bir madde” yorumunu yaptı. Bunun üzerine söz alan Garo Paylan, “Bu durumda farklı uygulamalar olacak, kimi alacağının peşine düşecek, kimi vazgeçecek” dedi.

Daha sonra söz alan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, hepsinin silinmesi gerektiğine vurgu yaptı ve “Şirket silecekse hepsini silsin. Silmeyecekse hiç birini silmesin. Madem af getiriyoruz, hepsini dahil etmek lazım” ifadelerini kullandı.

BORÇLAR ÖZEL SEKTÖRE OLDUĞU İÇİN SİLİN DİYEMİYORUZ

Tartışmaların üzeriine Gelir İdaresi Başkanlığının komisyonda hazır bulunan temsilcisi Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, söz aldı ve 2 bin liranın altındaki elektrik, su ile doğalgaz borçlarının yanı sıra telefon şirketlerine olan boırçların da bu kapsamda olduğunu söyledi. Dilbay açıklamasında borçların özel şirketlere ait olması nedeniyle silin diyemediklerini söyledi ve “Alacaklar özel sektöre ait olduğu için devlet olarak silemiyoruz. Sadece özendirici olabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN 'IN O SÖZLERİNİ OKUDU

Bir diğer komisyon üyesi CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, telefonundan , Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini alıntılardı ve “Bakın Cumhurbaşkanı yalanı yasaklıyor. Cumhurbaşkanı 2 bin liraya kadar olan borçları siliyoruz dedi. Şimdi siz çıkmış diyorsunuz ki, isteğe bağlı…” dedi.

SİLİYORUZ DEMEDİ TASFİYE EDİYORUZ DEDİ

Bu ifadelere Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu şu şekilde yanıt verdi: “Cumhurbaşkanımız bu borçları tasfiye ediyoruz dedi, siliyoruz demedi”

Bu sözler komisyonda tebessümle karşılandı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Söz konusu düzenleme genel kurula sevk edildi. Genel Kurulda düzenlemenin kısa sürede geçmesi ve önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Süreçten haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç