TOKİ'den Ev Alan Kişi Açıkladı: İşte 5 Senede Taksit Tutarındaki Değişim
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TOKİ'den Ev Alan Kişi Açıkladı: İşte 5 Senede Taksit Tutarındaki Değişim

TOKİ sosyal konut projesinde kafaları karıştıran taksit sorusuna , TOKİ'den 5 sene önce ev alan vatandaş cevap verdi.

TOKİ Başvuru 24 Eylül 2022 09:17 3
TOKİ'den Ev Alan Kişi Açıkladı: İşte 5 Senede Taksit Tutarındaki Değişim

TOKİ 250 bin sosyal konutta en çok kafa karıştıran durum taksitlerin 6 ayda bir memur zammına endeksli olması.

Birçok vatandaş, TOKİ 250 bin sosyal konuta başvuruda büyük kararsızlık yaşıyor. Bunun nedeni ise taksitlere her a6 ayda bir memur maaşına endeksli şekilde gelecek zamlar oldu. Her snee yüzde 10 enflasyon gelmesi ve bunun aynen taksitlere yansıtılması durumunda 20 yılın sonunda 608 bin liralık ev için toplamda 1.7 milyon lira ödeme yapmış olacak vatandaşların bazıları bu nedenle başvuru yapmaktan vazgeçti.

Ancak burada bir detay var. TOKİ memur maaş zammını aynı şekilde yansıtacak diye bir durum yok. Gelecek zammın belirlenmesinde üst tutar memur zammı olacak. Bu konura bir yazı yazan Sabah Gazetesi, daha önce TOKİ'den ev alan bir vatandaşın 5 senede taksitlerinin geldiği seviyeyi duyurdu.

Bundan 5 sene önce arsa üzerinden anlaşma yapıp TOKİ'den ev alan bir vatandaşın 5 sene içinde taksit miktarı yüzde 82 oranında arttı. Aynı dönemde memur maaşlarına gelen zamma baktığımızda ise bunun yüzde 202 seviyesinde olduğu görüldü. 

İLK TAKSİDİ NE KADARDI?

Kayaşehir 18. Bölge'deki TOKİ projesi kapsamında 2017 senesinde TOKİ'den ev alan Mustafa Severcan isimli vatandaş, Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamada ilk taksidinin bin 229 lira 88 kuruş seviyesinde olduğunu söyledi. 20 Aralık 2022 tarihinde 66'ncı taksidini veren bu kişi, 2 bin 235 lira 20 kuruş ödeme yapacağını söyledi. Yani 5 sene içinde bu kişinin taksitleri 1005 lira 32 kuruş yükseldi.

Severcan taksitlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Güncel yıllık enflasyon yüzde 80. TOKİ konut taksitinde 5 yıllık toplam artış ise yüzde 82. Takside ilk başladığımda emekli maaşımın yarısıydı. Şimdi 5'te birine denk geliyor. Vatandaşlar hiçbir tedirginlik yaşamasın"  ifadelerini kullandı ve "56 yaşındayım. Kayaşehir 18. Bölgedeki kampanyasına girdim. Taksitlerim 2017'de başladı. Net 104 metre kare bir ev. Arsa üzerinden anlaşma yaptık. Süresinde bitirilip teslimatlar yapıldı. Devlet vatandaşını olağanüstü koruyor. Yüksek artışlar kesinlikle olmuyor. Korkulacak bir şey yok. Pandemi döneminde herhangi bir artış yapılmadı. Taksitleri ilerleyen dönemde aldı. Vatandaşlar hiçbir tedirginlik yaşamasın" dedi.

Kadın Erkek TOKİ'ye başvuru yapanlarla bilgi alış verişi için Facebook Grubumuza TIKLA KATIL

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ben asgari ucretle çalısıyorum.Memur maaşına gelen artışla enflasyon farkıyla bizim ne alakamız var.Asgari ucrete ne zaman enflasyon farkı verdiler ki.Bu nasıl bir çelişki
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
O zaman memur maaşına endeksli yapmasınlar maksimum yüzde versinler, masal anlatmasınlar. Beklentilerin altında kaldı talep, peki onun evi aldığı zamanda taksitler ne zaman ödenmeye başlanmış? 2019 yılında inşaasına başlanmamış daha projeleri var be
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Dayı 10 bin küsür lira emekli maaşı alıyor galiba şu anda 5 yıl öncede dayıya göre 2500 lira emekli maaşı alıyor böyle bir şye imkansız