TOKİ Sosyal Konut Başvurusu Yapanlar Dikkat! Anahtar Tesliminde Yapılacak Ek Ödeme Ortaya Çıktı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TOKİ Sosyal Konut Başvurusu Yapanlar Dikkat! Anahtar Tesliminde Yapılacak Ek Ödeme Ortaya Çıktı

TOKİ sosyal konut projesine başvurular hız kesmeden devam ederken TOKİ konut tesliminde ödenecek ek ödeme ortaya çıktı! 

TOKİ Başvuru 19 Eylül 2022 20:38 19
TOKİ Sosyal Konut Başvurusu Yapanlar Dikkat! Anahtar Tesliminde Yapılacak Ek Ödeme Ortaya Çıktı

TOKİ sosyal konut projesine başvurular hız kesmeden devam ederken TOKİ konut tesliminde ödenecek ek ödeme ortaya çıktı! 

TOKİ'nin 14 Eylül tarihinde başlayan dev projesi ile alakalı önemli bir detay ortaya çıktı. Sosyal konutları satın alacak olanların peşin olarak bir de KDV ödeyecekleri iddia edildi.

TOKİ tarafından geçtiğimiz günlerde başlatılan sosyal konut projesi yurt genelinde büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. 19 Eylül itibariyle 3,5 milyon vatandaş bu sosyal konutları satın alabilmek için başvuru yaptılar. Peşinat ve taksit ödemeleri vatandaşlara oldukça cazip gelinde sosyal konut için başvuru rekoru kırıldı. Ancak TOKİ’den sosyal konut satın alacakları yakından ilgilendiren kritik bir detay ile alakalı iddia gündeme bomba gibi düştü.

ORTALAMA KONUT FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

TOKİ’den 2+1 ve 3+1 sosyal konut satın alacakların bu evleri hangi maliyetlerle satın alacakları üzerinde tartışmalar yapılıyor. Buna göre 2+1 evlerin fiyatları 608 Bin TL ile 770 Bin TL arasında projeye göre değişiklik gösterecek. Konutların ortalama fiyatları ise 689 Bin TL olarak belirlenmiş oldu.

3+1 konutlar için ise 850 Bin TL ile 950 Bin TL arasında fiyat veriliyor. Bu konutların da ortalaması 900 Bin TL olacak. 2+1 evler için ortalama 68.900 TL, 3+1 evler için ise ortalama 90 Bin TL peşin olarak ödeme yapılacak.

YÜZDE 8 KDV AYRINTISI!

Karar Gazetesi yazarlarından Uğur Emek dünkü yazısında TOKİ sosyal konutlar için pek fazla dillendirilmeyen bir KDV ayrıntısına dikkat çekti. Konut satışlarında anahtar teslimleri yapılırken peşin olarak KDV ödendiğini belirten Uğur Emek, “Sosyal konutların anahtarları teslim edilirken hak sahipleri bir de KDV ödemesi yapacaklar. 1 Nisan 2022 tarihine kadar bu KDV oranı yüzde 1 olarak alınıyordu. Bu tarihten sonra bu oran yüzde 8’e çıkarıldı. Çünkü kamu finansmanı zor durumdaydı. Bu da 2+1 evler için 55.120 TL, 3+1 evler için 72 Bin TL KDV ödemesinin yapılması anlamına geliyor. Üstelik bu KDV’yi yıllara yayamayacaksınız ve 2 yıl sonra anahtar tesliminde peşin olarak ödeyeceksiniz.” dedi.

VATANDAŞA MALİYETİ ARTACAK!

TOKİ sosyal konutlar için satın alma başvurusu yapan ve noter kurasında adı çıkacak olan vatandaşlar 6 ayda bir taksit artışı ile karşı karşıya kalacaklar. 2 yıl içerisinde teslim edilecek konutlar için ise adeta bir peşinat da KDV ödemesi olacak. Bu şekilde sosyal konutların toplam maliyeti artmış olacak. 

Ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmından yazın.

TOKİ KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN?

TOKİ kura çekiminin Aralık ayında yapılması bekleniyor. Kura duyurusu gelince haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Finans7.com  | Ankara

                  

Yorumlar (19)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Öncelikle muallakli haber olmaz... alinacak mi alinmayacakmi bunu betlestirip haber yapmalisiniz.. aksi durumda hizmet ettiginiz cenah başka olur
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ortada faire yok istenen paralar içler acısı.dar gelirli bir vatandaş nasıl öder.toki kim için daire inşa ediyor..ortev yokk taksitler normalde teslimfe olur.bunlar liradan sonra başlatıyor..valla bu kadar hazinede açık olduğu aşikar
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Çok ağır nasıl ödenecek bu KDV ler bu sosyal konut olmuyorki bir cazibesi kalmiyo nasıl ödeyecek emekli asgari ucretli sonra
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Enflasyonla mücadele edemeyen AKP neden fark alıyor bu haksizlik banane arkadaş ben seni niye seçtim.Tokinin nflasyonla ilgili cezasını sen ödeyeceksin
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Başvurdum iptal edicem böyle saçmalık olamaz sosyal konut bide adı hadiii beee