Tiryakiler Dikkat: Orucunuzu Sigara İle Açmayın
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tiryakiler Dikkat: Orucunuzu Sigara İle Açmayın

Son dakika haberi: Prof. Dr. Ahmet Karabulut yaptığı son dakika açıklamasında iftarda sigara içenlere önemli uyarıda bulundu.

Sağlık 15 Nisan 2022 21:14 0
Tiryakiler Dikkat: Orucunuzu Sigara İle Açmayın

İftarınızı sigara ile sakın açmayın.


Ramazan ayının gelmesi ile birlikte İslam Alemi oruca başladı. 30 gün boyunca oruç tutacak vatandaşlardan en zorlanılan konu su oluyor. Ancak sigara kullanan vatandaşlar , sigaraya karşı dayanamadıklarından şikayetçi oluyor. Sigaraya dayanamayan vatandaşlar, akşam ezanının okunması ile birlikte hemen sigaraya sarılıyor. Bu konuda Prof. Dr. Ahmet Karabulut'tan bir son dakika açıklaması geldi.


Sigara ve tütün bağımlılıklarına karşı tüm dünyada kampanyalar yürütülürken bu konunun önüne geçildiği söylenemiyor. Hala çoğu vatandaş sigara kullanıyor. Bütün bağımlılar için sigarayı bırakmak kolay olmuyor. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar , sigarayı bıraktıktan sonra 2 ay devam eden yoksunluk belirtileri ile mücadele ediyor ancak bu süreçten sonra yoksunluk belirtileri azalıyor.


Bu nedenle sigara ve tütün ürünlerinin bırakılması oldukça zor. Çevre desteği, doktor desteği ve iyi bir psikoloji olmadan bırakmak zor gibi görünüyor. Sigarayı kendi iradesi ile kullananların sayısı yüzde 10 seviyesinde iken bir sene sigaraya ara veren kişilerin yüzde 80 'i sigaradan kalıcı şekilde uzaklaşıyor.


Ramazan ayında gün boyu sigara içemeyen tiryakiler , iftar saatinin gelmesi, ezanın okunması ile birlikte hemen sigarayı alıyor. Sigara içenlerin yüzde 10 ve 15 civarında olanı Ramazan'da sigarayı bırakabiliyor. Bir kısım ise Ramazan'da sigara sayısını azaltıyor. Tiryakiler, sigarayı bırakamayanlar ise iftar saatinde hemen sigara içiyor.


İftardan sonra hemen sigar içen ve yoğun sigara dumanına maruz kalınması, ağır iftar sofraları ile birleşmesi ile birlikte kalp sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Tansiyon ve nabızda meydana gelen yükselme, hazımsızlık ve kan akışında koyulaşma ve pıhtılaşma gibi belirtiler de meydana geliyor. Bunlar da kalp krizi ve felçi tetikliyor. Mide yapısına da zararı olan sigara, gastrite neden oluyor.


Sigara ve tütün ürünlerini bırakmak için önerilerin günlük ilaçların ve nikotin bantları ile desteklerinin ramazan ayında rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyen KArabulut, tütünden uzak kalmanın verdiği yoksunluk sendromu, kişinin kendisini huzursuz, darlanmış, uyuşuk hissetmesine, nefes darlığı çekmesine , isteksiz olmasına, baş ağrısı çekmesine neden oluyor.


Açıklamasında Karabulut, "Orucunuzu sigara yerine su, çorba ve salata ile açın. Sonrasında 5 dakika mola verin. Bu sırada mideniz daha etkin sindirim için zaman kazanır. Daha sonrasında ana yemeği tüketin. İftar sırasında ortalama 3-4 bardak su içmeye gayret gösterin. Yemek sonrası sigara zamanında sigara yerine çay-kahve, sütlü tatlı, kuruyemiş, meyve tüketebilirsiniz. İftar sofrasına sigara paketi koymamak, sofrada oturan diğer kişilerin sigara içmemesi başarı şansınızı artıracaktır." ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç