The Economist Açıkladı: Konutta Dünya Genelinde Kriz Başlıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

The Economist Açıkladı: Konutta Dünya Genelinde Kriz Başlıyor

Son dakika haberi: Konutta küresel kriz bekleniyor. The Economist, büyük bir krizin kapıda olduğunu söyledi.

Emlak 25 Ekim 2022 20:12 0
The Economist Açıkladı: Konutta Dünya Genelinde Kriz Başlıyor

Konutta küresel kriz geliyor.

Konutta küresel piyasalarda büyük bir kriz kapıya geldi. Son dönemlerde art arda gelen faiz artırımları ve tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar ile konut satışlarında yaşanan gerileme ile birlikte küresel çapta bir krizin kapıda olduğuna yer verildi. 

The Economist adlı dergide yayınlanan habere baktığımızda konut sektörü iel ilgili, “Bugün servetiniz gayrimenkule dayanıyorsa gergin olmanın zamanı geldi. Ev fiyatları şimdi dokuz zengin ekonomide düşüyor. Amerika’daki düşüşler şu ana kadar küçük ama bazı piyasalarda şimdiden dramatik bir boyuta ulaştı” değerlendirmesi yapıldı.

EV SATIŞLARI AZALDI

Kanada'da ev fiyatlarının Şubat ayına göre yüzde 9 azaldığına yer verilirken bunun 2007 ile 2009 senesi arasında yaşanan küresel kriz gibi küresel bir bankacılık krizine neden olabileceğine yer verildi. 

Amerika'da ise mevcut evlerin satışlarının Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 20 oranında düştüğün e yer verilirken yeni emlak ilanlarında da yüzde 13'lük bir gerileme olduğu görüldü.

Söz konusu analizde ayrıca konut fiyatlarındaki düşüşün büyümeye de zarar verdiğine yer verildi. Dünya çapında konutların yaklaşık 250 trilyon dolar değerinde olduğu ve tüm servetin yarısının konut olduğuna yer verildi ve “Bu sermaye yapısı parçalanırken, tüketicilerin harcamalarını kısmaları muhtemel olabilir. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükselterek yaratmayı amaçladığı şey daha soğuk bir ekonomi olsa da, çöken güven kendi başına bir ivme kazanabilir” denildi.

Konutta satışların azalmasının en önemli nedeni olarak tüm dünyada gidilen faiz artırımları olduğuna yer verildi. Konutta faizlerin yüzde 6.92 seviyesinde olduğuna yer verildi. 

Bu durumun böyle devam etmesi durumunda konut satışlarının durma noktasına gelmesinin beklendiğine yer verildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç