Tekstilde patronlar karamsar: 30 bin kişi daha işten çıkarılabilir
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tekstilde patronlar karamsar: 30 bin kişi daha işten çıkarılabilir

Tekstil ve hazırgiyimde patronlar karamsar tablo ile karşı karşıya. Sene sonuna kadar işten çıkarmaların artması bekleniyor.

İş Dünyası 13 Kasım 2023 0
Tekstilde patronlar karamsar: 30 bin kişi daha işten çıkarılabilir

Tesktilde tehlike çanları: Sene sonuna kadar 30 bin kişi işten çıkarılabilir.

Tekstilde son dakika haberi geldi. Bloomberg Haber Televizyonu yayına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Fayat açıklamasında tekstil ve hazır giyimde daralmanın devam edeceğini söyledi.

Ülkemizin bu sene hazır giyim ihracatını eksi 10'la yani 2 milyar dolar kayıpla kapatacağını bildiren Fayat, bunun bazı nedenleri olduğunu söyledi.Ana pazarda ciddi daralma olduğunu söyleyen Fayat, "Ancak tek ve en önemli neden bu değil. Dünya hazırgiyimde yüzde 15 daralırken biz yüzde 25 daraldık. Çünkü biz çok pahalıyız" ifadelerini kullandı.

KARAMSARLIK HAKİM

İhracatta son 4-5 aydır eksi seyredilmesi nedeniyle karamsarlığa düştüklerini söyleyerek sözlerini sürdüren Fayat, ihracatta yaşanan her 1 milyar dolarlık kaybın 35 bin kişinin işine mal olduğunu söyledi.

2023 yılında şimdiye kadar 170 bin kişinin tekstilde işten çıkarıldığını söyleyen Fayat, sene sonuna kadar bu rakamın 200 bine çıkmasından endişe ettiklerini söyledi.

Emeğin yoğun oldduğu bu sektörde kur hassasiyetinin de oldukça fazla olduğunu, sektörde oyuncuların çevre ülkelere yatırıma başladığını ve talebin çoğunlukla Bangladeş, Vietnam ve Pakistan ile Mısıt'a kaydığını söyleyen Fayat, maaşların yüzde 300 arttığını, enflasyon ve kurun yüzde 155 arttığını söyledi ve "Asgari ücretin alım gücü yüksek demiyorum. Ama kurun durduğu yer yanlış. Kurun bulunduğu nokta elimizi kolumuzu bağlıyor. Üstelik de bir süre daha baskılanacağını gözönüne alırsak, sıkıntının bir sürede daha devam edeceğini söyleyebiliriz" dedi.

SIKINTILAR DEVAM EDECEK

Sıkıntıların gelecek senenin ilk yarısında da devam edeceğini söyleyen Fayat, toparlanmanın ikinci yarıda başlayacağını ve tam toparlanmanın 2025 yılını bulacağını söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç