Tatil Yapmak İsteyenlere Kötü Haber: Yüksek Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tatil Yapmak İsteyenlere Kötü Haber: Yüksek Zam Geliyor

Tatil yapmak isteyenlere bir şok daha geliyor. Son dönemlerde art arda zamlardan etkilenen vatandaşlar, gelecek sene daha zor tatil yapacak.

Yaşam 11 Ekim 2022 11:43 1
Tatil Yapmak İsteyenlere Kötü Haber: Yüksek Zam Geliyor

4 yıldır ertelenen zam geliyor.

Geceleme işletmeye ait olan , olmayan çadırlar, çadır arabalar, motokaravanlar, çekme karavanlar, bungalov gibi ünitelerde yapılacak konaklamalar konaklama vergisine dahil olacak. Söz konusu ertelenen vergi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi tarafından daha önce açıklanan , ancak 2023 yılın ertelenen düzenlemenin detaylarına baktığımızda otel motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel , termal tesis yayla evi ve misafirhane gibi tesislerden alınacak.

Geceleme hizmetinden ayrı şekilde verilen sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre ve sempozyum gibi hizmetleri , bu vergiler kapsamında olmayacak. Eğer bu organizasyon konaklama içerecek şekilde verilecekse düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açık şekilde gösterilmesi, buna ayrıca fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Vergi sadece konaklamadan alınacak tamamından alınacak.

2019 yılında çıkarılan düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. 7338 sayılı yasaya göre konaklama vergisi 

Hürriyet Gazetesi'nden Neşe Karanfil bugün kaleme aldığı yazısında konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılan konaklama tesisi bünyesinde gelen diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi şekilde olacak. Düzenleme kapsamında konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme , içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz ve diğer hizmetler de konaklama vergisine tabi olacak.

Konaklama tesislerinde, otellerde sunulan diğer oda kahvaltıları , ultra her şey dahil gibi hizmetler de vergi kapsamında olacak.

Otelde konaklama yapmadan SPA, masaj, havuz gibi yerlerden faydalanacaklar bu verginin dışında olacak.

NE KADAR ZAM GELECEK?

Söz konusu düzenlemeye göre tam pansiyon konaklama yapılan bir otelde 5 bin liralık bir hizmette konaklama vergisi KDV hariç şekilde 5 bin lira olarak hesaplanacak. Konaklama vergisi 100 liraya denk gelecek. KDV de yine 5 bin lira üzerinden hesaplanacak ve vergiler toplamı 5 bin 500 liraya denk gelecek.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bunun polikası şu ben seçim için para harcıycam şiz benim harçadıklarımı vericeksiniz ben size ne vericem zam zam zam vericem Oldu gözlerim doldu ALLAH çok büyük haziranın Türk halkı sabırsızlıkla bekliyor