Taşıtta ÖTV İndiriminin Neden Gelmeyeceği Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Taşıtta ÖTV İndiriminin Neden Gelmeyeceği Açıklandı

Sıfır araç alımında uygulanan ÖTV için son dakika açıklaması geldi ve ÖTV indiriminin neden gelmeyeceği konusuna değinildi.

Taşıt 25 Tem 2022 08:52 0
Taşıtta ÖTV İndiriminin Neden Gelmeyeceği Açıklandı

Taşıt alımında ÖTV indirimi bekleyenlere kötü haber: İşte nedeni.

Araba almak isteyenler , yükske fiyatlar karşısında araç alma hayalindne vazgeçiyor. Geçen haftalarda elektrikli araçlar için yapılan ÖTV düzenlemesinin ardından normal araçlara da ÖTV düzenlemesi gelir mi sorusu akıllara geldi. Ancak ÖTV düzenlemesi bekleyenlerin moralini bozacak açıklama geldi. Eroldu açıklamasında, “Geçen yılın aynı dönemine göre üretimimiz yüzde 1,5 arttı, kapasite kullanımımız yüzde 65’ten yüzde 67’ye çıktı. Geçmiş yılların gerisinde olsa da bir iyileşme var. İhracatta adet olarak yüzde 1,2, tutar olarak pariteye rağmen da yüzde 5,3’lük artış var. Bütün bu pozitif verilerin yanında yalnızca Türkiye’deki otomotiv pazarı ilk yarıda yüzde 8,8 küçüldü. Gerçi bu da Avrupa pazarındaki düşüşe göre daha iyi bir rakam. Türkiye pazarı aslında Avrupa pazarlarından daha iyi sonuç gösterdi ilk 6 ayda”  dedi.

ÇİP KRİZİ DEVAM EDİYOR

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel'e konuştu. Eroldu yaptığı açıklamada çip krizine değindi ve ilk 6 ayda bu krizin etkilerinin ciddi manada hissedildiğini, ancak 2. 6 aydan umutlu olduğunu söyledi. Eroldu açıklamasında, “İlk 6 aylık tablo da geçen yıla göre iyileştirmeyi gösteriyor. İlk 6 ayda malzeme ve çipten kaynaklı üretim kayıpları fazla oldu Türk otomotiv sanayinde fakat ikinci dönemde bunun biraz daha telafi edileceğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ARAÇLARA GELEN ZAMLAR ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİ OLUŞTURDU

ÖTV yüzdelik kısımlarının düzenlenmesi gerektiği son günlerde çokça konuşuluyor. Araçların fiyatları arttığı için birçok araç, üst ÖTV dilimine giriyor ve fiyatı katlanarak artmaya devam ediyor. 

ÖTV İNDİRİMİ GELMEZ

Sıfır araba alımında ÖTV indirimi beklentisi son günlerde arttı. Vatandaşlar, yılın sonuna doğru ÖTV indirimi beklentisine girdi ve bazı kişiler, bir ÖTV indirimi gelir diye araba almaktan bile vazgeçiyor. Ancak bu beklentinin biraz zor gerçekleşeceği açıklandı. Eroldu yaptığı açıklamada , sıfır otomobilde çip krizi nedeniyle üretimlerin düştüğünü, talebe yetişilemediğini söyledi. Sıfır araba almak isteyenlerin araç bulamadığı ve sıra beklediğini, 2 ay sonra arabayı ancak alabildiklerini söyleyen Eroldu, “Şu andaki ortamda biz gidip bir yandan mal yetiştirmezken, bir yandan da ‘ÖTV’yi indirelim’ demek doğru gelmiyor bana. ÖTV konusunda en güncel bilgiye Maliye Bakanlığı sahip. Hangi vergi diliminde ne kadar araç satılıyor bizden daha iyi biliyorlar. Şu anda da Türkiye’de belli bir talep var. O talep bu kadar hızlı devam ettiği müddetçe ve bir de ülkenin mali bilançosunu düşündüğümüz zaman ÖTV indirimi çok rasyonel gelmiyor açıkçası. Ama belli bir noktadan sonra talep düşmeye başlayacak, o zaman konu değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Bunu OSD Yönetim Kurulu’nda tartışmadık ama bu benim kişisel fikrim bu yönde” dedi.

Önceki yıllarda yeterli araç satışı olmayınca sene sonuna doğru ÖTV indirimleri olabiliyor, banka kredi faizlerinde kampanya yapılıyor ve araç firmaları ek indirimler yapıyordu. Ancak bu sene üretim, talebe yetişemediği için ÖTV indirimine zor gözüyle bakılıyor. 

Peki sizce ÖTV indirimi gelir mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç