Taşıtta ÖTV İndirimi Yok Ama Fiyatları Düşürecek Başka Bir Düzenleme Geliyor: Matrah Düzenlemesi Nedir?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Taşıtta ÖTV İndirimi Yok Ama Fiyatları Düşürecek Başka Bir Düzenleme Geliyor: Matrah Düzenlemesi Nedir?

Son dakika haberi: Taşıtta ÖTV indirimi yok ama başka bir düzenleme geliyor. Matrah düzenlemesi.

Fiyat Listesi 15 Ağu 2022 11:41 1
Taşıtta ÖTV İndirimi Yok Ama Fiyatları Düşürecek Başka Bir Düzenleme Geliyor: Matrah Düzenlemesi Nedir?

Taşıtta ÖTV düzenlemesi bu şekilde olacak.

Son günlerde ÖTV düzenlemesi gündemdeki yerini koruyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ÖTV konusundaki seçim vaadindne sonra çok konuşulan ÖTV düzenlemesi hakkında bugün son dakika haberi geldi. Gelen bilgilere göre ÖTV indirimi yapılmayacağı ama matrah düzenlemesinin yapılabileceği aktarıldı.

6 AY VE 6 BİN KM

Taşıtta geçen gün bir düzenleme açıklandı. Bakan Mehmet Muş açıklamasında sıfır araçların galeriler tarafından alınıp ikinci elde satıldığını, bunun önüne geçmek, ikinci el araç piyasasında sabit fiyatları sağlamak için alınan sıfır aracın 6 ay geçmeden ve 6 bin km yol yapmadan satılmayacağını söyledi. 

Bu düzenleme sonrası satıştaki araç sayısında artış olurken fiyatlarda da bir miktar gerileme oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, geçen hafta piyasada yaşanan gelişmeleri Dünya'dan Aysel Yücel'e konuştu. Açıklamada Bozkurt, “Yeni düzenleme çalışmaları ile hedeflenen öncelikle ikinci el araçlardaki ‘balon’ fiyatların düşürülmesi. Sıfır kilometre araçların galeri piyasasına düşmesinin engellenmesi amaçlanıyor. Sıfır kilometre araç satışlarını çok etkilemeyecek, çünkü halen sıfır araç bulunurluğu talebin bir miktar altında kalmaya devam ediyor” dedi.

Geçen ay başlayan ÖTV düzenlemesinin piyasadaki etkilerinin kalıcı olup olmayacağının gelecek aylarda belli olacağını söyleyen Bozkurt, “Sonuçta yeni araç tarafında halen arz yeterli değil. Dünya genelinde artan COVID-19 vaka sayıları, üretim üzerinde yeniden baskı yapmaya başladı ve otomobilin üretim aşamasındaki döviz bazlı maliyetinde artışlar devam ediyor. Tüm bunları değerlendirince, normal şartlar altında arz sorununun yakın zamanda çözülmesi biraz zor gibi görünüyor. Fiyatının devamlı artacağı beklenen ve arz yetersizliği olan her üründe olduğu gibi, maalesef şu anda içinden geçtiğimiz süreçler gündeme geliyor. Umalım ki bir an önce arz sorunu çözülsün, araçların üretim maliyetindeki döviz bazlı artışlar bitsin, döviz kuru TL karşısında artmasın ki yavaş yavaş normal piyasa şartlarına dönelim” ifadelerini kullandı. 

Vergilemenin gündeme gelmesi ve yeniden köklü bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Türkiye’nin otomotiv sektörüne daha stratejik olarak bakması önemli. Otomotiv endüstrisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sanayilerinden biri. Bunu korumak ve desteklemek üzere dünyada meydana gelen değişimlere uyum sağlamak üzere sürdürülebilir orta vadeli plan çerçevesinde gerekli adımları hep beraber atmamız gerekiyor. Tüketicilerin ülkemizde de dünyadaki gelişmelere paralel yeni teknolojileri tercih edebilmeleri için konular her yönüyle ele alınmalı ve vergilendirme başta olmak üzere gerekli hazırlık çalışmaları sonrasında revizyon uygulamalarına başlanmalı” dedi.

ÖTV İNDİRİMİNDE UMUT YOK AMA MATRAH DÜZENLEMESİ OLABİLİR

ÖTV 'de indirim olmayacağını söyleyhen Bozkurt, araç fiyatlarının artmaya devam ettiğini, Ağustos ayındaki zamlarla birlikte yüzde 80 'lik ÖTV diliminin altında kalan araç sayısının ikiye düştüğünü, bunun Temmuz'da 10 civarında olduğunu söyledi. En ucuz araba fiyatının 400 bin lira seviyesinde olduğunu söyleyen Bozkurt, “ÖTV’de bir düşüş olacağını zannetmiyorum, ancak matrah güncellemesinin artık yapılması ve ÖTV uygulamasının yeni teknolojileri de teşvik edecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini de belirtmek lazım. Motorlu taşıtlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV), 2016 yılından itibaren kademeli bir sisteme geçilmişti. Bugünün koşullarında düşük vergi dilimlerinden faydalanabilen modelin kalmaması tüketiciler yönünden mağduriyete yol açıyor. Bugün itibariyle satışta olan modellerin büyük bölümü yüzde 80’lik vergi diliminde yer alıyor. Bugün baktığımızda özellikle kurlar sebebiyle fiyatların gelmiş olduğu noktada, neredeyse tüm modellerin yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesi bakımından matrah tutarlarının güncellenmesi ile ilgili olarak sektörde bir beklenti oldu.” dedi.

DAHA ÇOK KİŞİLER ALIYOR

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, 6 ay ve 6 bin km düzenlemesinin fırsatçılığın önüne geçeceğini söyledi ve, “Sorunun temelden çözümü için vergi sisteminde toptan bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor” dedi.

Mutlu açıklamasında taşıt kredisinde düzenleme olması gerektiğini söyleyerek, "Bugün Türkiye'de her 30 kişiden 1'i otomobil alıp satma işiyle uğraşıyor ve getirilen yönetmelik bireyleri kapsamıyor. Fiyatlarda yüzde 5-6 bandında bir düşüş yaşanacağını öngörüyoruz. Ancak döviz kuru, tüketici finansmanında vatandaşın karşılaştığı yüksek faiz, vergi sistemimizdeki aksaklıklar gibi çözülmesi gereken birçok husus var ve fiyatlara asıl etki edecek etkenler bunlar. Ülkemizin artık tümüyle sektör dinamiklerine hakim bir otomotiv bakanlığı'na ihtiyacı var" dedi.

ÖTV KALKMALI SADECE KDV OLMALI

Albayrac ve Minoto Kurucusu Ferhat Albayrak vergi sisteminin kökten değişmesi gerektiğini söyleyerek ÖTV '!nin kalkmasını sadece KDV alınması gerektiğini söyleyerek, “ABD’de ve AB’de olduğu gibi otomotivden sadece KDV alınmalı, ÖTV tamamen kaldırılmalı. Yapılan diğer tüm aksiyonlar pazarı daha kötü hale getirmekten ileri gitmiyor. İçinde bulunduğumuz durum arz talep dengesiyle ilgili, fırsatçılar ya da benzeri organizmalarla değil” diye konuştu. “Ortalık karıştı, toz buluttan başka bir şey göremiyoruz” dedi.

MATRAH DÜZENLEMESİ NEDİR?

Matrah düzenlemesi, aracın fiyatına göre gireceği vergi dilimini gösterir. Bunda düzenleme yapılırsa araçlardan alınan ÖTV miktarı azalır ve fiyatlar düşer. Basit şekilde anlatılırsa matrah düzenlemesi, vergisiz fiyatına göre araçtan alınan vergidir. Mesela 200 binlik araçtan şu kadar 300 binlik araçtan şu kadar vergi alınacak gibi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Hiç bir şey değişmeyecek. Adam 300bintl ye aldığı arabayı 200bine vermez. Nere düşecek sadece zenginlerin işine yarayan bir durum. Garibanlara yarayan birşey yok