Taşıtta ÖTV İndirimi Olacak mı? Bütçeden İndirim Yerine Zam Çıktı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Taşıtta ÖTV İndirimi Olacak mı? Bütçeden İndirim Yerine Zam Çıktı

Taşıtta ÖTV indirimi beklentisi sona erdi. 2023 yılında bir ÖTV indirimi beklentisi , açıklanan bütçe teklifi ile sona erdi.

Taşıt 19 Ekim 2022 14:42 1
Taşıtta ÖTV İndirimi Olacak mı? Bütçeden İndirim Yerine Zam Çıktı

ÖTV'de indirim beklerken zam şoku.

Araba almak isteyenleri üzen bir son dakika haberi geldi. Gelen açıklamada 2023 yılı bütçesindekli ÖTV gelirlerine yer verildiği görüldü.

FUAT OKTAY TBMM'YE SUNDU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay , 2023 yılı merkezi yönetim bütçe teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. Geçen gün meclise sunulan bütçe teklifinin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Söz konusu teklif ile birlikte ÖTV detayı da ortaya çıktı.

Gelir vergisindeki artış oranlarına baktığımızda 2023 yılı bütçe teklifinde dikkat çeken iki madde olduğu görüldü. İki maddenin birinde Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden gelmesi beklenen getiriye yer verilirken diğer madde ise Özel Tüketim Vregisi geliri oldu.

Vergi gelirlerine bakıldığında  2023 yılında , 2022 yılına göre yüzde 41.2 oranında daha fazla vergi alınacağı ve 3 trilyon 673 milyar liralık vergi geliri beklendiği görüldü. Gelecek sene ÖTV'den elde edilecek gelirin yüzde 33, MTV'den elde edilecek gelirin ise yüzde 64 oranında artış beklendiği bildirildi.

Bütçe teklifinin detaylarına baktığımızda ÖTV'nin gelecek sene yüzde 33.1 seviyesinde artış olacağı görüldü. MTV üzerinden alınan ÖTV oranında ise yüzde 45.6 seviyesinde artış bekleniyor. Bu artışla 204 milyar lira alınacağı, alkollü içeceklerden 55.5 milyar lira, sigaradan ise 126.1 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

Para cezalarında ise yüzde 72.8'lik artış bekleniyor.

İNDİRİM BEKLENTİSİ ZAMMA DÖNÜŞTÜ

Ancak indirim olmayacağı, bir matrah düzenlemesi yapılacağı açıklandı. ÖTV'de son dönemlerde indirim bekleniyordu. Ancak bir indirim olmayacağı öğrenildi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Şaşırmadık zaten gençliğim nasıl bir zaman denk geldi anlamadım arkadaş