Taşıt, ihtiyaç ve konut kredisi çekeceklere kötü haber: Artık daha az kredi verilecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Taşıt, ihtiyaç ve konut kredisi çekeceklere kötü haber: Artık daha az kredi verilecek

Taşıt, ihtiyaç, konut ve ticari kredi çekecekler için son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada kredilere kısıtlama geldiğine yer verildi.

Kredi 7 Mart 2024 2
Taşıt, ihtiyaç ve konut kredisi çekeceklere kötü haber: Artık daha az kredi verilecek

Kredi faizleri artacak mı? Faizler inecek mi yoksa çıkacak mı? Son günlerde merak edilen sorulara ünlü ekonomisten cevap geldi: Bankalar artık daha az kredi verecek.

Sıkılaşmaya gidilen bugünlerde vatandaşlar, acil ihtiyaçlarını karşılamak için kredi başvurusu yapıyor. Yapılan kredi başvurularının çoğunda vatandaş, genelikle yüksek faiz oranlarını gördüğünde bankadan arkasına bakmadan çıkıyor, ya düşük miktarda kredi ile yanıt veriliyor ya da ret kararı veriliyor.

Kredi çekmek isteyen vatandaşlar ise kredi faizlerinin düşüp düşmeyeceğini araştırmaya başladı. Bu konuda ünlü Ekonomist Muhammet Bayram bir açıklama yaptı. Bayram yaptığı açıklamada yeni düzenlemelerin enflasyonla mücadele kapsamında kısıtlama kararları olduğunu söyleyerek, "Bu karar enflasyon ile mücadele kapsamında tüketimi kısmaya yönelik bir karar. Talebi kontrol altına almakla enflasyon dizginlenemiyor arz tarafı da burada kontrol altına alınmalıdır. Arz tarafındaki fiyat artışı kısılabilirse enflasyon ile mücadele tam anlamıyla yapılabilir" dedi.

Kredi faizleri ile ilgili konuşan Bayram, gelen yeni sınırlamanın kredi faiz oranlarını daha da yükseltmeyeceğini söyleyerek,."Yapılan açıklamalarda parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğinden bahsedildi. Ben artık daha fazla faiz artışı beklemiyorum. Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama üzerine başka sterilizasyon araçlarının kullanılacağı, piyasadaki fazla paranın sterilizasyon araçları ile birlikte çekileceği belirtilmişti. Bankalara getirilen ticari ve ihtiyaç kredilerindeki büyüme oranı revizasyonu sterilizasyon araçlarının çalıştığını gösteriyor. Faiz artırmak yerine bu araçlar kullanılabilecek ve enflasyonla mücadele devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

BANKALARIN GÜNCEL KREDİ FAİZ ORANLARI

Bankalardan gelen son dakika bilgilerine göre yıllık taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 50 civarında olduğu, aylık ise 3 ile 4.24 arasında olduğu görülüyor. Konut kredisinde aylık faiz 2.80 ile 4 arasında değişirken ticari kredilerde faiz aylık 3.75 ila 4.35 seviyesi arasında.

BANKALAR ARTIK DAHA AZ KREDİ VERECEK

Bankaların artık daha az kredi vereceğini söyleyerek sözlerini sürdüren Bayram, "Bankaların kredi vermemesi ile birlikte piyasada enflasyonist ortamın biraz daha dizginlenmesi amaçlanıyor. Bu kararla birlikte bankalar daha az ticari ve ihtiyaç kredisi verecekler. Sınırın üzerinde kredi verebilirler mi? Evet verebilirler. Ticari kredilerde aylık yüzde 2.5 büyüme oranını geçerlerse daha fazla zorunlu karşılık ayırmak durumunda kalacaklar. Ellerindeki paranın daha fazlasını Merkez Bankası'na verirlerse daha az kredi kullandırabilirler, ellerindeki parayı finansal piyasalarda daha az değerlendirebilirler. Bu da bankaların karını etkiler. Bankalar bundan sonra daha az kredi vereceklerdir. Yani kredi verme iştahı kapanacaktır" dedi.

Enflasyonda istenen konuma gelinmesi için kredilere yeni müdahalelerin gelmesinin muhtemel olduğunu, kısıtlamaların daha da artabileceğini söyleyen Bayram, yaptığı açıklamada, "Zaten piyasada Merkez Bankası tarafından kredi verilmemesi yönünde bir istek var. Kredi verdikçe şirketler ve şahıslar tüketim ve harcamalarını devam ettiriyor. Eğer enflasyon dizginlenmez ise kredilere ilave tedbir gelebilir ve kredi çekmek daha zor hale gelebilir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 4 Ay Önce
Sizde hiçmi vicdan yok.. Milletin anasını ağlattınız sanki bedava veriliyor.. Ev sahibi kiracı boğaz boğaza geldi bu sorunu çözeceginiz yerde milletin önüne set çekiyorsunuz birde.. Ben 6 aydır ev arıyorım kiralık arabamı satışa çıkardım satabilirsem üstünede biraz kredi çeker iyi kötü bir ev alırıö diye.. Onuda alamadık sayenizde size oy falan yok başka kapıya haydi 😡
Ziyaretçi 4 Ay Önce
sanki bedavaya veriyolarda milleti birca soktular simdide keaiyolarmismismis . iyice deve oldular bunlarda nereleri duzgunki .