Taşıt, İhtiyaç, Konut Kredisi Çekecekler: ACELE EDİN Ucuz Faizli Kredi Bitiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Taşıt, İhtiyaç, Konut Kredisi Çekecekler: ACELE EDİN Ucuz Faizli Kredi Bitiyor

Bankalardan kredi çekecek vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Kredi faizlerine zam geliyor.

Kredi 25 Haz 2022 11:54 0
Taşıt, İhtiyaç, Konut Kredisi Çekecekler: ACELE EDİN Ucuz Faizli Kredi Bitiyor

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi çekmek isteyenler dikkat: Acele edin.

Merkez Bankası'nın faizleri yeniden sabit tutmasının ardından bir son dakika açıklaması geldi. Geçmiş yıllarda hazine departmanlarını yöneten uzman bankacı Kerim Rota yaptığı son dakika açıklamasında kredi faizlerinde yakın zamanda yükseliş olacağını söyledi. 

"BANKALAR YÜZDE 14 FAİZLE PARA ALIP..."

Geçen gün mecliste açıklama yapan Garo Paylan, bankaların yüzde 14 seviyesinden Merkez Bankası'ndan para aldığını ve bunu vatandaşlara yüzde 30-40 faizlerle verdiğini söyledi. 

"FAİZLER YÜKSELECEK" DEDİ

Sözcü'den Emre Deveci'ye konuşan Rota, 6 Haziran tarihinde TÜFE endeksli tahvillerde iskonto oranının yüzde 30'lara çıtığını söyledi ve bankaların ellerindeki 1.1 trilyon liralık parayı TÜFE'ye endeksli tahviller için bir ay önce Merkez Bankası'ndan neredeyse aynı tutarda yüzde 14 ile borçlanma yapma imkanına sahip olduğunu söyledi. Rota açıklamasında, "Oysa 6 Haziran tarihli kararla bu tahvillerin 330 milyar TL'ye yakın kısmı için bu imkan ortadan kalktı”  ifadelerini kullandı.

Söz konusu düzenlemenin bankalar için likidite açığı yarattığını ve bankaların da bu açığı kapatmak için kredi faizlerini arttırmaya gideceğini söyledi. Bu ilk neden.

İkinci neden ise Merkez Bankası'nın 14 Haziran'da aldığı karar Bu karar ile bankaların yabancı para yükümlülükleri için elinde bulunduracağı TL tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirildi. Bu adımın da bankalar için 300 milyar liralık tahvilin repo işleminde kullanılamaması anlamına geliyor. Bu nedenle bankaların likidite sorunu yaşayacağı ve kredi faizlerinde artışa gideceği bildirildi. 

TL cinsindne alınan ticari kredilere önce yüzde 10, daha sonra ise yüzde 20 zorunlu karşılık uygulanmaya başlanması dahil olmak üzere diğer adımların da kredi faizlerinin yükselmesine neden olacağı bildirildi. 

2-3 HAFTA İÇİNDE

Kerim Rota yaptığı açıklamada önümüzdeki 2-3 hafta içinde kredi faizlerinde bu nedenlere bağlı yüzde 5 ile 6 arasında artış olmasının beklendiğini söyledi. 

KREDİ FAİZLERİ NE KADAR?

Bankaların konut ihtiyaç ve taşıt kredisi faizlerini şimdi bu haberimize yazalım, 3 hafta sonra karşılaştırmasını yapacağız. Takipte kalın.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

TAŞIT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI

Kaynak: Sözcü

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç