Tarih Verildi: Kiracılara ve Kiralık Ev Arayanlara Kötü Haber
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tarih Verildi: Kiracılara ve Kiralık Ev Arayanlara Kötü Haber

Kirada oturan, kiralık ev arayan vatandaşları üzen bir son dakika açıklaması geldi. Açıklamada fiyatların yakın zamanda düşmeyeceğine yer verildi.

Emlak 20 Nisan 2022 14:28 0
Tarih Verildi: Kiracılara ve Kiralık Ev Arayanlara Kötü Haber

Kiralık ev arayanlara, kirada oturanlara kötü haber: Yeni zamlar fazla olacak.


Son dönemlerde kiralarda yaşanan yüksek artışlar vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Tepki geliyor gelmesine ama bu ev sahiplerinin çok da umurunda gibi görünmüyor. Bundan 2 sene önce bin liraya ev kiralanabilecek bir yerde şimdi 3-4 bin liradan aşağı ev bulunamıyor. Özellikle büyük şehirlerde ciddi bir sıkıntı devam ediyor.


Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer büyükşehirlerde son 1-2 yılda kiralar 3 kat civarında artış gösterdi. Artan kira fiyatları nedeniyle vatandaşlar zor günler geçirirken kiralık evde oturanlar, kiralık ev arayanlardan biraz daha iyi durumda. Kiralık evde oturan kişinin kirası ciddi oranda artmadı. Ancak boş evlerin kiraları ciddi oranda artış gösterdi.


NEDEN ARTTI?

Kiralık evlerin fiyatları son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle artış gösterdi. Pandemi sonrası kapanmanın sona ermesi , üniversitelerin açılması sonrası talebin artması ve özellikle son zamanlarda girdi maliyetlerinin artması ile birlikte inşaatların durması, yeni inşaatların başlamaması kiraları arttıran faktörler oldu. Talep fazla ancak yeni ev yeterli sayıda yapılamadığı için mevcut evlerin kiraları rekor üstüne rekor kırdı.


SATILIK EV FİYATLARINA YENİ ZAM

Kiralık evlerin fiyatlarına en çok etki eden etmenlerden biri evlerin fiyatları. Ev fiyatlarının çok artması sonrası evi yüksek fiyata alan ev sahibi, o evi düşük fiyata kira vermekten kaçınıyor. Sektör yetkililerinden gelen son dakika bilgilerine göre satılık ev fiyatlarına yeni zam geleceği öğrenildi. Özellikle demir fiyatına son aylarda gelen ve toplamda yüzde 333'ü bulan zamlar sonrası açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, ev fiyatlarına yeni zamların yolda olduğunu söyledi.


Öte yandan bir açıklama yapan Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım "Fiyatları kısa zamanda düşürecek tek araç şok faiz artışı olur ki, gündem dışı şeklinde değerlendiriyoruz. Gayrimenkule vergi yükselişi olabilir ama burada da siyasi bir irade yok. Seçim öncesinde bu iki araca başvurulması pek kolay görünmüyor" dedi. Seçim öncesi bir faiz artırımı söz konusu gibi görünmüyor . Bu nedenle indirimin değil yeni zamların geleceği aktarıldı.


YENİ ZAMLAR KİRALARI DAHA DA ARTTIRIR

Yeni zamların gelmesi ile paralel olarak kiraların daha da artabileceği aktarıldı. Öte yandan yüksek gelen enflasyonla da kira artış oranı yüksek geliyor.


SEÇİM SONRASI EMLAK FİYATLARI NE OLUR?

Seçim sonrası yeni bir ekonomi paketinin gündeme alınması gerektiğini ve seçimleri kim kazanırsa kazansın paketin gündeme alınıp yürürlüğe konulması bekleniyor. Bununla birlikte fiyatlar bir miktar düşebilir. Habertürk Yazarı yaptığı açıklamasının devamında, o döneme kadar konut fiyatlarını düşürebilecek ya da yükselişini durdurabilecek bir durumun ortada olmadığını söyledi.


Kiralık ev arayan vatandaşlar ise artık bu soruna çözüm bulunmasını, kiralık evlerin fiyatların aşağı çekilmesini istiyor. Önümüzdeki günler ne getirecek bekleyip göreceğiz.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç