Tahıl Koridorunda İkinci Somut Adım Atıldı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tahıl Koridorunda İkinci Somut Adım Atıldı

Tahıl koridoru hakkında ikinci somut adım atıldı ve koordinasyon merkezi açıldı.

Tarım 27 Tem 2022 15:05 0
Tahıl Koridorunda İkinci Somut Adım Atıldı

Tahıl koridoru için ikinci somut adım atıldı.

Ukrayna'daki tonlarca tahılın sevk edilmesi için imzalanan tahıl anlaşmasının ardından yeni bir adım daha atıldı ve müşterek koordinasyon merkezi açıldı. Açılışta açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, burada Ukrayna'daki tahılın dünyaya güvenli şekilde sevk edilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Söz konusu anlaşmanın 120 gün için geçerli olduğunu, tahıl koridoru anlaşması kapsamında sevkiyatların bu sürede yapılmaya çalışılacağını, gerekirse bu sürenin uzatılabileceğini de söyledi. 

Bölgede mayın temizlemeye yönelik bir çalışmaya gerek olmadığını söyleyen Akar, çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan Akar burada yaptığı açıklamada, "Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından bir general görevlendirilmiş, ilk kez 4'lü bir toplantı icra edilmiştir. Bu uzun ve meşekkatli çalışmalar 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır." ifadelerini kullandı. 

Koordinasyon merkezinde asker ve sivil olmak üzere beşer temsilcinin olduğunu söyleyen Bakan Akar, "Müşterek Koordinasyon Merkezi, asker ve sivil olmak üzere Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'den beşer temsilciden oluşmaktadır. Bu merkezin vazifesi Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir. Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Mayın temizlemeye ihtiyaç duyulursa işbirliği için de çalışılacaktır. Şu anda mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmuyor. Taraflar tarafından imzalanan belge 120 gün gerli olacak. İstenildiğinde yenilenecektir. Hali hazırda Ukrayna limanlardan çıkacak gemilerin yükleme işlemleri devam etmektedir. Yapılacak çalışmaların tahıl krizini aşmasında ve fiyatların aşağı çekilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç