Tablo Kötü: IMF, Türkiye İçin 2022 ve 2023 Enflasyon Beklentisini Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tablo Kötü: IMF, Türkiye İçin 2022 ve 2023 Enflasyon Beklentisini Açıkladı

IMF tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve Türkiye için 2022 ile 2023 yıl sonu enflasyon beklentisine yer verildi. İşte o açıklama.

Ekonomi 20 Nisan 2022 09:14 0
Tablo Kötü: IMF, Türkiye İçin 2022 ve 2023 Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Son dakika haberi: Uluslararası Para Fonu'ndan Türkiye ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Açıklamada Türkiye için yıl sonu ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminleri paylaşıldı.


Uluslararası Para Fonu , kısa ve bilindik adı ile IMF'den bir son dakika açıklaması geldi. Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımlayan kuruluş, dünya üzerindeki ülkelerin ekonomileri hakkında beklenti ve tahminlerini paylaştı. Paylaşılan verilere baktığımızda Türkiye için hiç de iç açıcı olmayan bir tablo ile karşılaşıldığı görülüyor.


Nisan 2022 dönemine ait Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımlayan IMF, söz konusu raporda Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Değerlendirmelerde Türkiye ekonomisinin bu sene ve seneye ne kadar büyüyeceği, enflasyonun bu sene sonunda ve gelecek sene sonunda ne kadar olacağına yer verildi. IMF analistleri ve ekonomistleri tarafından hazırlanan söz konusu raporda durum hiç iç açıcı görünmüyor. 1 sene sonra bile Türkiye'de yüksek enflasyon beklentisi var.


Raporun detaylarına baktığımızda Türkiye'de 2022 yıl sonu büyüme beklentisinin düştüğü görüldü. Daha önce açıklanan raporda yüzde 3.3 olarak belirtilen büyüme tahmini yüzde 2.7'ye çekildi. 2023 yıl sonu büyüme tahmini ise değişmedi: Yüzde 3. Büyüme beklentisi bir yana en merak edilen konu olan enflasyon düşecek mi sorusuna bu raporda olumsuz yanıt geldiği görüldü.


ENFLASYONDA KARAMSAR TABLO

Açıklanan raporda enflasyonda karamsar tablo ortaya konuldu. IMF, Türkiye'de 2022 yıl sonunda enflasyonun yüzde 60.5 olacağının beklendiğini duyurdu.


SENEYE DÜŞECEK Mİ?

Peki enflasyon 2023 yılında düşecek mi? Bu konuda da karamsar bir tablo ortaya konuluyor. Rapora baktığımızda 2023 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 37.2 olduğu görüldü.


KÜRESEL ÇAPTA KRİZ

Ukrayna savaşı nedeniyle tüm dünya ekonomileri derinden yara aldı. IMF, bu savaşın küresel tahminleri de etkilediğini ve parlak bir geleceğin şimdi görünmediğini söyledi. 2022 yılı için küresel büyüme tahmini yüzde 4.4 olarak açıklanmıştı. Ancak yeni raporda bu oran yüzde 3.6'ya çekildi. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Pierre Olivier Gourinchass, devam eden savaşın son dönemlerde küresel ekonomiyi vuran arz şokları serisine bir yenisini, belki de en kötüsünü eklediğini söyledi. Savaşın etkilerinin emtia piyasaları , finansal bağlantılar ve ticaret başta olmak üzere birçok alanda yayılmaya devam edeceğine yer verildi.


Merkez Bankası geçtiğimiz gün bir açıklama yapmış ve yıl sonu enflasyon beklentisini kamuoyuna duyurmuştu. Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 46.44 seviyesine çıkarılırken yıl sonu büyüme beklentisi ise 3.2 olarak açıklanmıştı.


MART AYI ENFLASYONU YÜZDE 61

TÜİK tarafından açıklanan Mart 2022 enflasyonu son 20 yılın en yüksek enflasyonu oldu. Yüzde 61 gelen enflasyon sonrası hükümet kanadı yaptığı açıklamada enflasyonun düşeceğini ellerinde kanıtlar olduğunu söyledi.


Nisan ayı enflasyon rakamları Mayıs ayının 5'inde açıklanacak.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç