Suya Yüzde 40'a Varan Zam Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Suya Yüzde 40'a Varan Zam Geldi

Su fiyatlarına son günlerde art arda zamlar gelmeye devam ediyor. Edinilen son dakika bilgilerine göre su fiyatlarına yüzde 40'a varan zamlar geldi.

Ekonomi 10 Nisan 2022 13:39 0
Suya Yüzde 40'a Varan Zam Geldi

Son günlerde hemen hemen tüm ürünlere art arda zamlar gelmeye devam ediyor. Zam furyasından nasibini alan son ürün ise su oldu. Gelen son verilere göre su fiyatlarına yüzde 15-20 oranında bir zam yapıldığı görüldü.


Temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanan zamlara bir de su zammı eklendi. Edinilen bilgilere göre su fiyatlarında son bir ay içerisinde yüzde 15 ile 20 oranında artış görüldü. Konu ile ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri, su fiyatlarına acil müdahale edilmesi konusunda çağrıda bulundu.


Gıdada yaşanan yüksek zamlar vatandaşların belini bükerken, geçimde zor günler yaşatırken bir de su fiyatlarına zam yapıldığı açıklandı. Son 1 ay içerisinde art arda yapılan zamlara bakıldığında toplamda yüzde 20'lere varan bir artışın olduğu görüldü. Tabi bu oran damacana için geçerli. Küçük şişelerdeki suya gelen zam ise yüzde 40'lara kadar çıktı.


KDV DÜŞTÜ AMA FİYATLAR DÜŞMEDİ

Hükümet geçtiğimiz haftalarda bir dizi yeni karar aldı ve temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV oranlarında ciddi indirime gitti. İndirimler yapıldı yapılmasına ama KDV 'de gelen indirimden daha fazla fiyat artışları yaşandığı için ürünlerin fiyatları düşeceği yerde daha da artış gösterdi.


Geçtiğimiz hafta 5 litrelik suyun fiyatı 9 lira iken bu hafta 10.50 TL seviyesinden satılıyor. Markaya göre bu fiyat 12 liraya kadar çıkabiliyor. 0.5 litrelik suyun fiyatları ise 1 liradan 2.5 liraya kadar yükseldi. 19 litrelik satılan damacana suyun fiyatı ise 24 lira iken şimdi 30 liraya satılıyor.


TÜRKİYE GAZETESİ: SU PİYASASI YABANCILARIN ELİNDE

Türkiye gazetesi bugün yayınladığı haberde su piyasası hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, su sektörünün yabancılaştığını söyledi ve "Su fiyatlarının artmasında iki neden var. Birincisi maliyet kalemlerindeki artış. Ambalaj, nakliye, depolama ve işçiliğe zam geldi. KDV indirimi bu zamları bir nebze olsun törpüledi. Vergi indirimi olmasa fiyatlar çok daha yüksek seyredecekti. İkinci ve en büyük neden ise su markalarının yabancıların elinde olması. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Pazarın yüzde 90’ı küresel markaların kontrolünde. Birlikte hareket ederek fiyatı belirliyorlar. Market kârları da cabası. Tüm bunlar su zammının en temel nedenleri. Yoksa su çıkarmak büyük para değil." ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç