Staj ve çıraklık mağdurlarının EYT ile emekli olması için kanun teklifi meclise geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Staj ve çıraklık mağdurlarının EYT ile emekli olması için kanun teklifi meclise geldi

Staj ve çıraklar için yeni bir kanun teklifi geldi. TBMM'ye gelen yeni kanun teklifinin detayları yazımızda.

Staj ve çıraklık mağdurlarının EYT ile emekli olması için kanun teklifi meclise geldi

TBMM'ye geldi: Kürşad Zorlu'dan staj ve çıraklık mağdurlarının EYT'den faydalanması için kanun teklifi.

TBMM'ye bir kanun teklifi geldi. Bugün gelen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifine baktığımızda yüz binlerce mağdura emeklilik yolunun açılmasının amaçlandığı görülüyor.

Söz konusu düzenlemenin özetinde kanun teklifi ile ilgili şu ifadelere yer verildi: "Teklif ile, stajyer ve çırakların EYT düzenlemesinden faydalanması amaçlanmaktadır"

TEKLİFİN TAM METNİ

İYİ Partili Kürşad Zorlu'nun imzası ile gelen kanun teklifinin gerekçesi şu şekilde açıklandı:

"Kamuoyunda EYT olarak bilinen 7438 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonrası 8.9.1999 ve öncesinde sigortalılık başlangıcı olanların emeklilik hakları teslim edilmekle birlikte yine aynı düzenleme ile yeni yeni mağduriyetler ortaya çıkmıştır.

EYT Kanunu sonrasında ortaya çıkan mağdurların başında yine işçi gibi memur gibi alın teri dökmüş, gerçekten iş ilişkisi kurulmuş stajyer ve çıraklar gelmektedir. Stajyer ve çıraklar 5510 sayılı Kanunun sigorta hak ve yükümlülükleri bakımından sigorta sayılırken kanunlarda açıkça engel yokken EYT Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.

Teklif ile 7438 sayılı Kanun sonrasında en büyük mağduriyet yaşayan stajyer ve çırakların EYT düzenlemesinden yararlanması amaçlanmaktadır"

Kanun Teklifi Maddeleri İse Şu Şekilde:

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Birinci fıkrada belirtilen tarihler yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı için aranan sigortalılık başlangıcı ve sigortalılık süresinin tespitinde dikkate alınır."

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun teklifi önümüzdeki günlerde ele alınacak. Gündeme alındığında bildirimle haberdaro lmak için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

FİNANS7 DEĞERLENDİRMESİ

Staj ve çıraklık ile kademeli emeklilik düzenlemelerinin bu kadar sık gündeme gelmesi önemli bir adım. Ancak tasarrufun başladığı şu günlerde EYT yasasının çıkarılmasından bile yakınan, bu nedenle emekli maaşlarına yeterli zammı yapamadığını bildiren hükümetin, staj ve çıraklık ile kademeli emekliliği maalesef yakın bir dönemde gündeme alması beklenmiyor.

Sizce staj-çıraklık ve kademeli emeklilik gelmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (10)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 50 Gün Önce
Bizim istediğimiz talep değil hak 1995 giriş madem bu sigorta kartı verildi Devlet büyüklerimiz hakkımız olanı bize versin
Ziyaretçi 50 Gün Önce
Biz fiili olorak calisdik gerekirse borçlanma da yapabiliriz
Ziyaretçi 50 Gün Önce
Staj ve çıraklık fiili bir çalışmadır bu bir istek deyil hak kaybıdır bize sigorta niz başladı dediler
Ziyaretçi 51 Gün Önce
Cıraklık ve Staj mağduru yeti giderilme geriye dönük ödeme sistemiyle o şekilde devletin kasasınada para. Girer ve şu kadarını söylüyelim hakkımızdır bizler cocukluğumuzdan beri çalışan kesimiz sadece SSK miz yatıyor diye kandırıldık bizler hakkımız olan emekliliğimizi istiyoruz düne kadarda iktidar bizlerin hakkı olduğunu söylüyordu şimdi ne değişti ben 48 yaşındayım benden küçükler emekliye ayrıldı daha nasıl kanıtlıyalım hakkımızı istediğimizi yurtdışında yaşıyan vatandaşlarımız bu Türkiyeye gelip geriye dönük ödeme sistemiyle emekli oluyor bizler olamıyoruz bizler bu ülkenin vatandaşı değilmişiz 3308 yasası onaylanmalı bütün mağduriyetler giderilme li ha şunuda diyeyim devletimize asıl yük ne biliyormusun uz mahalle muhtarları bedava maaş alıyor Bi işlem yaptıkları yok dünya kadar devlet dairelerin de resmi araç var cok israf biz yük değiliz yük olanlar devletimizin içinde bedava geciniyorlar muhtarda resmi aralarda önce onlardan kısıtlama yapılmalı ozaman devlet sıkıntı cekmez birde bizlerden geriye dönük para alacak bu şudemek oluyor kasa dolmaya başlar
Ziyaretçi 51 Gün Önce
MERHABA TABİKİ GELMEYİ YAZIK GÜNAH STAJ ÇIRAK MADURLARINA BİRAN ÖNCE DEVLETİMİZ YASAYI KABUL EDER. SAYGILARIMLA,