S&P'den 2023 Yıl Sonu Enflasyon Tahmini: Yüksek Olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

S&P'den 2023 Yıl Sonu Enflasyon Tahmini: Yüksek Olacak

Son dakika haberi: S&P'den yapılan açıklamada Türkiye için 2023 yıl sonu enflasyon beklentisine yer verildi.

Ekonomi 4 Ekim 2022 17:12 0
S&P'den 2023 Yıl Sonu Enflasyon Tahmini: Yüksek Olacak

SP'den son dakika açıklaması: 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yükseltildi.

S&P Global bir değerlendirme raporu yayınladı. Yayınlanan rapora baktığımızda Standard & Poor's (S&P) , Türkyie bankalarını uyardı ve Türk bankalarının ekonomideki dengesizliklerden kaynaklanan artan riskle karşı karşıya olduğunun altı çizildi.

FAZLA KREDİ EV FİYATLARINI ARTTIRIYOR

Söz konusu rapora baktığımızda gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve oldukça genişlemeci para politikasına yol açtığı bir hiperenflasyon ortamında dengesizlikler olduğu, dengesizliklerin hızlı şekilde genişlemekte olduğuna da dikkatler çekildi. S&P, negtif faiz ortamında hızlanan kredi büyümesinin gayrimenkul fiyatlarındaki artışlara katkı yaptığını bildirdi.

ENFLASYON

Değerlendirmenin devamına baktığımızda, makroekonomik ortamın daha da kötüleşeceğine dikkatler çekildi ve "GSYH'da büyümenin 2023'de yüzde 3'ün altına hafif şekilde gerilemesini beklemiyoruz. Enflasyonun gelecek yıl ortalamada yüzde 40'ın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Kalkınmakta olan piyasalarda merkez bankalarının şahin duruşlarının etkisiyle Türk Lirası zayıf kalmaya devam edecek. Türk yetkililerin oldukça genişlemeci mali duruşları ve para politikası liraya güvenin daha da baltalanması riski yaratıyor. Zayıflayan lira aynı zamanda Türkiye'nin şirketler sektörünün kredibilitesini de aşındırıyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre 2023 yıl sonu enflasyonunun yüzde 40'ın üzerinde olacağına yer verildi.

2022 - 2023 döneminde bankaların kredi zararlarının senelik ortalama 320 baz puan olmasını beklediklerini bildiren S&P, 31 Ocak 2022 tarihinde yüzde 2.4 seviyesinde olan sorunlu kredilerin 2 kata yakın artışla yüzde 4 ile 5 arasına kadar çıkabileceğini bildirdi. 

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç