S&P: Türkiye'de Enflasyonu Kontrol Altına Almak Zor Olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

S&P: Türkiye'de Enflasyonu Kontrol Altına Almak Zor Olacak

S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov Bloomberg canlı yayınında yaptığı açıklamada Türkiye'de enflasyonu kontrol altına almanın zor olacağını söyledi.

Ekonomi 5 Nisan 2022 20:34 0
S&P: Türkiye'de Enflasyonu Kontrol Altına Almak Zor Olacak

S&P'den Türkiye'de yüksek gelen enflasyon sonrası bir açıklama geldi. Bloomberg HT canlı yayınına katılan ve burada açıklamalarda bulunan S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov , Türkiye'deki enflasyon ile ilgili önemli ifadeler kullandı.


Türkiye'nin yabancı ve yerel para birimi kredi notunun geçtiğimiz gün düşürmelerinin nedenini de açıklayan Rybnikov, faiz ve para birimine olan müdahale nedeniyle böyle bir karar aldıklarını söyledi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye'de önümüzdeki dönemde enflasyonu kontrol altına almanın daha da zor olduğunu söyledi.


S&P TÜRKİYE'NİN NOTUNU DÜŞÜRMÜŞTÜ

Geçtiğimiz hafta S&P bir rapor yayınlamış ve Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B+'da sabit tuttu. Yerel para cinsinden kredi notunun ise BB-'den B+ seviyesine çekildiğine yer verildi. Bu hamle sonrası açıklama bugün geldi ve kredi not indiriminin nedenleri sıralandı.


S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada söz konusu notu verirken yerel para birimi üzerinde değerlendirme yaptıklarını ve TL ile olan borca baktıklarını söyledi. Devam eden Ukrayna Savaşı nedeniyle önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına almanın daha da zor olacağını söyledi.


Yerel ve yabancı para birimi kredi notu, Türk hükümetinin ve yerel para biriminin notu demek oluyor diyerek sözlerini sürdüren Rybnikov, "Burada TL ile olan borç bakılıyor. Yerel ve yabancı para birimi arasındaki farklılık çok nadir görülen bir şey, şu an 137 hükümete bakıyoruz bunların sadece 12’sinde böyle bir durum var." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin kendi para birimini bağımsız şekilde dış değerlerden etkilenmeden yönetmesi veya faizleri dış değerlerden bağımsız olarak belirlenmesinden bahseden Rybnikov, sözlerini şu şekilde tamamladı:"Devlet artan bir şekilde müdahalelerde bulundu. Aralık’taki adımlarla döviz kuru dengelenmeye çalışıldı. KKM’lerin uygulandığını gördük. Bu noktada döviz kurunu etkileyen çalışan durumlar olduğunu gördük. Rusya’daki ve Ukrayna’daki gelişmeleri takip edersek önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına almak daha zor olacak çünkü enerji ve buğday fiyatları çok önemli ama temel olarak Merkez Bankası'nın güvenilirliği azaldı."


S&P 'den yapılan açıklamada ekonomik durumda toparlanma olması sonrası kredi notlarının yeniden yükseltileceğini söyledi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç