S&P, 2023 Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı: Düşecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

S&P, 2023 Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı: Düşecek

S&P tarafından yapılan son dakika açıklamasında Türkiye için 2023 yıl sonu enflasyon beklentisine yer verildi.

Ekonomi 29 Eylül 2022 21:54 0
S&P, 2023 Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı: Düşecek

S&P Türkiye için büyüme ve enflasyon beklentilerini güncelledi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor'sdikkat çeken bir son dakika açıklamasında bulundu. Yayınlanan Eylül ayı Küresel Ekonomik Görünüm, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ve Gelişen Piyasalar; Enflasyonu, Faiz oranlarını ve Büyümeyi Dengelemeye Çalışmak" başlıklı raporda S&P,  Türkiye için dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

SP, 2023 YIL SONU BÜYÜME BEKLENTİSİ ARTTI

Söz konusu rapora baktığımızda Türk ekonomisinin bu seneyei lişkin büyüme beklentisinin 1.7 seviyesinde arttırıldığı ve 3.5 seviyesinden 5.2 seviyesine çıkarıldığına yer verildi. Buna gerekçe olarak ikinci çeyrek büyümenin beklentilerin üzerinde gelmesi ve kışa kadar devam edecek turizm sektörnün güçlü durması olarak gösterildi.

Söz konusuj rapora baktığımızda büyümenin yukarı yönlü değiştirildiği ve bu kararın ilerde genişleyici makroekonomik politika adımlarının devam edeceğine ilişkin beklentileri yansıttığının altı çizildi.

2023 BÜYÜME BEKLENTİSİ ARTTIRILDI

Söz konusu rapora göre 2023 yılındaki parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde beklenen ek politika destekleri ile Türkiye'nin gelecek yıl büyümesinin de fazla olacağının beklendiği bildirildi. Bu nedenle büyüme beklentisi 1.7'den 1.1 puan artışla 2.8'e çıkarıldı.

2023 YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ: YÜZDE 40

Söz konusu açıklamanın devamında enflasyon beklentileri de paylaşıldı. Yüzde 80'e kadar çıkan enmflasyonun bir süre daha yükske seyredeceği, daha sonra enerji fiyatlarının daha ılımlı hale gelmesi ve baz etkisi ile 2023 yılı sonunda yüzde 40'a düşeceğüi bildirildi.

Türkiye'nin güçlü turizm performansına değinilen raporun detaylarına baktığımızda, "Enerji ihracatçıları için hala çok uygun ticaret koşulları mevcut. Türkiye'nin kışa kadar uzayacak olan patlayan turizm sezonu da dahil olmak üzere, genel olarak zorlu bölgesel ekonomik görünüm içerisinde bazı parlak noktalar mevcut." denildiği görüldü.

;Raporda Euro bölgesi için 20223 yılı büyüme beklentisi 0.3 olarak açıklandı.Konu ile ilgili raporda, "Gelişmekte olan bazı önemli EMEA ekonomilerinde ekonomik faaliyet gözle görülür şekilde yavaşladı. Kötüleşen jeopolitik ve finansal koşulların, özellikle gelişmekte olan Avrupa'da, yılın geri kalanında ve 2023'ün başlarında büyüme üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz." denildi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç