Sonu Gelmiyor: Giyim, Ayakkabı, Ev Eşyasında Yüzde 100 Zam Hazırlığı Başladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sonu Gelmiyor: Giyim, Ayakkabı, Ev Eşyasında Yüzde 100 Zam Hazırlığı Başladı

Son dakika haberi: Perakende sektöründe yüzde 100 zam hazırlığı başladı. İşte gelen son dakika açıklaması.

Ekonomi 31 Tem 2022 00:38 1
Sonu Gelmiyor: Giyim, Ayakkabı, Ev Eşyasında Yüzde 100 Zam Hazırlığı Başladı

Perakende sektöründe yüzde 100 zam hazırlığı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinden son dakika haberi geldi. Geçen Haziran ayına ait yapılan anketin sonuçlarına baktığımızda cironun yüzde 80 arttığı, ancak adet satışlarında sınırlı kalındığı görüldü. Adet satışlarında bir canlanma görülmese de perakende satışlarında canlılığın devam ettiğini söyleyhen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, turizm sezonunda ülkeye akın eden turistlerin de katkısı ile birlikte hareketli bir sezon geçirdiklerini ve bunun yaz sonuna kadar da devam edeceğini söyleyerek, "Ekim’den sonrası için bir tahminde bulunmak için henüz erken olmakla birlikte artan fiyatlar nedeniyle hem sektör hem de tüketici açısından kış sezonunun zorlu geçeceğini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verildi.

MALİYET ARTIŞLAR

Anket sonucuna baktığmızda ciroların arttığı görülürken hammadde fiyatlarının ve maliyetlerin, işçilik ücretlerinin artması ile birlikte maliyetlerde ciddi oranlara yaklaşıldığına yer verildi. Sektörde ham maddei ,enerji , lojistik ve işçilik başta olmak üzere girdi fiyatlarında ,maliyetlerde yükselişler olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Öncel, kış aylarında ürünlere gelecek zammın yüzde 100'lere kadar olabileceğini söyledi.

CİROLAR REKOR KIRDI

Şirketlerin ciroda yüzde 100'den fazla artış sağladığını , ancak adet sayısında yeterli satışın olmadığını söyleyen Öncel, “Birçok markamız adet satışlarında 2019 rakamlarını yakalamakta zorlanıyor. Cirolardaki büyüme adetten değil, fiyat artışlarından kaynaklanıyor. Ham madde fiyatlarında bir gevşeme olmakla birlikte diğer girdilerdeki maliyet baskısı sürüyor.

Haziran ayı verilerine göre ÜFE ve TÜFE arasında 60 puan fark bulunuyor. Firmalar bu maliyetleri önümüzdeki aylarda bir şekilde fiyatlara yansıtmak durumunda kalacak. Kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasında yüzde 60'lara varan farkın olduğunu söyleyen  Öncel, “Firmalar bu maliyetleri önümüzdeki aylarda bir şekilde fiyatlara yansıtmak durumunda kalacak. Kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak.” dedi ve kış aylarında ürünlere ciddi bir zam geleceğini söyledi.

Perakende sektörü giyim, ev eşyaları, ayakkabı gibi sektörleri kapsamaktadır.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
İşi bilmeyenlerin sonuçları hep bunlar…