Son dakika yorumu geldi: Borsa neden yükseliyor, yükseliş ne kadar sürer?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika yorumu geldi: Borsa neden yükseliyor, yükseliş ne kadar sürer?

Son dakika haberi: Borsada yaşanan yükseliş ne kadar sürecek? Borsa neden yükseliyor? İşte son dakika açıklaması ve borsaya , hisselere ilişkin yorumlar.

Borsa 16 Şubat 2023 10:49 0
Son dakika yorumu geldi: Borsa neden yükseliyor, yükseliş ne kadar sürer?

Borsaya büyük kaynak: Hisseleri uçurdu.

Borsa depremden 1.5 gün sonra kapatıldı ve önceki gün işleme başladı. Borsada işlemler başlamadan bir gün önce SPK önemli düzenlemelere imza attı. Alınan kararlarla birlikte borsada ciddi bir yükseliş oldu. 4550 TL'ye kadar gerileyen Borsa İstanbul 100 endeksi, önceki günü tavan kapattı. Bugüne de yükselişle başlayan borsa bugün yüzde 5.2 yükseldi ve 5 bin 207 TL seviyesine kadar tırmandı.

Yaşanan yükselişin en önemli kaynağı SPK ve diğer kurumlar tarafından alınan kararlar oldu. Hisselerde şirketlerin geri alımında verginin kaldırılması ve özellikle BES ile ilgili detay, hisselerde ralliyi getirdi. Ekonomi yönetimi, borsa üzerinde depremin etkisini azaltmak için BES fonlarını devreye aldı ve daha sonra da diğer düzenlemeler getirildi.

SPK tarafından yayınlanan açıklamaya baktığımızda BES katılımcılarının yatırım kuruluşlarına devredilecek bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklanan devlet katkısı hariç olmak üzere alacakların sermaye piyasası araçlarının kredili alımı, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemlerinde özkaynak olarak kabul edilebilecekler arasına eklendi.

Bunun yanı sıra BES'te devlet katkısı fonlarının borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10'den yüzde 30 seviyesine kadar çıkarıldı. Tek hisseye yatırım tavanı ise yüzde 1'den 5'e yükseltildi.

BES'te fon büyüklüğü 387 milyar lira. Devlet katkısı ise 50 milyar lira. Devlet katkısı ile toplam 435 milyar liradan fazla oluyor. Daha önce 50 milyarlık devlet katkısının yüzde 10'u borsaya yönlendirilebiliyordu. Şimdi yüzde 30 oldu. Yani 5 milyar lira veriliyorken şimdi borsaya 15 milyar lira yönlendirilecek.

YÜKSELİŞ NE KADAR SÜRER?

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Alınan kararlardan biri de bu süreye yönelik" dedi ve "Yönetmeliğe göre bu işlemin 10 gün içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Yani, 10 gün içinde BES’ten, borsaya 10 milyar TL’lik ek kaynak girecek. BES’ten bu giriş BİST-100 endeksine pozitif etki yaratacak" değerlendirmesini yaptı.

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan tüm bilgi ve yorumlar, Finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7 yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç