Son dakika: Yeni torba yasa geliyor İşte kapsamı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Yeni torba yasa geliyor İşte kapsamı

Son dakika haberi: Ekonomi ve vergi alanlarını kapsayan yeni bir torba yasa hazırlığında sona gelindi. İşte gündemdeki konular.

Ekonomi 9 Haz 2024 21
Son dakika: Yeni torba yasa geliyor İşte kapsamı

Mehmet Şimşek açıkladı: Yeni torba yasa geliyor.

AK Parti kurmayları yaptığı son dakika açıklamasında yeni bir torba yasa hazırlığının başladığını bildirdi. Konu ile ilgili ilk açıklama ise Bakan Mehmet Şimşek'ten geldi ve ekonomi ile vergi alanında önemli adımların atılacağı, vergide adaletin sağlanacağı bildirildi.

Mevzuat baştan sona ele alındı ve vergilerden enerjiye kadar, toplumsal sorunlardan ekonomik sıkıntılara kadar birçok konu ele alındı ve torba yasada bu konular için çalışma yapılacak.

Vergi düzenlemesinde zenginin vergisinin artırılacağı bildirilirken Maliye ile Aile Bakanlığı'nın da ucuz doğalgaz için çalışma yaptığı öğrenildi. Gelire göre doğalgaz tarifesi dönemi başlatılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu ile ilgili yaptığı son açıklamada, “Bizim ana hedefimiz vergide adaleti sağlamak. Çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefliyoruz. Son dönemlerde vergi mevzuatında çok oynamalar yapıldı. Bunu bir sisteme bağlamamız gerekiyor. Vergi mevzuatı ile bu kadar oynanmaz. Kuralları koyacağız. Herkes bu kurala göre hareket edecek ve bilecek ki, sık sık bu kurallar değişmeyecek” dedi.

DAR GELİRLİYE VERGİ YOK: ZENGİNİN VERGİSİ ARTIRILACAK

AK Partili isimler yaptığı açıklamada yeni torba yasada vatandaşa ek vergi olmadığını, tam tersine zenginin vergisinin artırılacağını söyledi.

ENERJİDE YENİ DÖNEM: GELİRE GÖRE TARİFE

Torba yasada enerji alanında da düzenlemeler yapılacak. Yapılacak düzenlemede maden aramalarındaki izin ve ruhsat süreçlerinin kısaltılacağı bildirilirken, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırımcılara yeni kurallar geleceği bildirildi.

AK Parti krumayları yaptığı açıklamada, "Yatırım yapacak kişi izinleri alıyor, tahsisler yapılıyor ama yatırımında hiçbir ilerleme olmadığı görülüyor. Bu durumda olan yatırımcıların tahsisleri kaldırılacak. Yatırım iznini, ruhsatını tahsisini alıyor bekletiyor. Bunun birçok sebebi olabilir ama yatırım tahsisi aldıktan sonra o yatırımın geçekleşmesi için tanınan süre sonunda, eğer yatırım belli bir oranda ilerlememişse yatırım iptal edilecek. Hedefimiz bu alanda yatırımları hızlandırmak ve artırmak. Çünkü Türkiye’deki cari açıkta en büyük kalemi enerji oluşturuyor” dedi.

1 Mayıs'ta sona eren 25 metreküp bedava doğalgaz uygulaması sonrası yeni bir uygulama üzerinde çalışmalar başladı. Söz konusu çalışmalar kapsamında yeni dönemde gelire göre doğalgaz faturasının fiyatlanmasının planlandığı bildirildi.

Geliri düşük olanın tarife fiyatı düşük, geliri yüksek olanın ise tarife fiyatı yüksek olacak. Hükûmet kaynakları konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"Doğalgazda çok büyük sübvansiyon yapılıyor. Dar gelirli ya da zengin ayrımı yok, 85 milyona aynı tarife uygulanıyor. Önümüzdeki süreçte bu sübvansiyonu genele değil, özele indirgemek için çalışmalara başladık. Hangi uygulamanın hayata geçirileceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Örneğin tüketiciler kullandıkları kadar faturalandırılacak. Gelir seviyesi yüksek olan kişiye 5.000 lira fatura geldiyse 5.000 lirayı ödeyecek. Dar gelirli vatandaşa 5.000 lira fatura geldiyse belli bir kısmını ödeyecek. Devlet diyecek ki bunun yüzde 30’unu öde. Geri kalanını devlet sübvanse edecek. Böylelikle dar gelirlinin eli rahatlatılacak. Ama fatura herkese kullandığı kadar gelecek. Burada sübvanse edilen kısım genelden özele indirilecek ki dar gelirli vatandaş ile durumu iyi vatandaş ayrımı yapılabilsin” dedi.

FATURA NASIL OLACAK?

Yeni düzenleme ile artık 2 bin lira fatura gelen bir yerin geliri fazlaysa 2 bin lira ödenecek. Ancak dar gelirli vatandaşın 2 bin lira faturasının tamamı ödenmeyecek. Belirli bir oranını devlet, kalanını ise dar gelirli vatandaş ödeyecek.

ÇÖZÜM BEKLEYEN BİRÇOK KONU VAR

Vatandaşlar, staj çıraklık mağdurları düzenlemesi, kademeli emeklilik, ehliyet affı, taşerona kadro, TYP ve belediye şirket işçiliği gibi konularda da düzenleme bekliyor. Ancak bu konular hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sizce torba yasada başka hangi konular olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Yeni torba yasa teklfinin tam metni belli olduğunda bildirimle haberdar olmak için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

Yorumlar (21)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 45 Gün Önce
Eski Typ çalışan işsiz kalan mağdurlardanım sayın Cumhurbaşkanım bizide görün artık kadro istiyoruz işimizi layığınca yerine getirdik cok şükür çalışan bayanların lütfen yolunu açın
Ziyaretçi 47 Gün Önce
Staj ve çıraklık madurları.typ ve taşörene kadro kademeli emekli maaşı düzeltilmesi
Ziyaretçi 47 Gün Önce
Suresiz nafaka konusu olmalı
Ziyaretçi 48 Gün Önce
ENGELLİLERİ DÜŞÜNMELİLER ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ TAMAMIYLEN MAĞDUR
Ziyaretçi 48 Gün Önce
Çıraklık mağduriyetinin giderilmesini istiyorum