Son dakika: Yeni kira sistemi geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Yeni kira sistemi geliyor

Son dakika haberi: Kiralara devlet müdahalesi geliyor. Gelen son dakika açıklamasında fahiş kiraya gelecek engele yer verildi.

Emlak 20 Nisan 2023 12:50 4
Son dakika: Yeni kira sistemi geliyor

Kiraya düzenleme hakkında açıklama geldi.

Son dakika haberi geldi. Geçtiğimiz gün canlı yayında açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut ve işyerinde fahiş kira zamlarına düzenleme geleceğini söyledi. 8 milyon kiracının korunmasına ilişkin atılacak adımlar için seçim sonrası işaret edildi. Düzenleme hakkında ilk bilgi geldi. Bunun için yıllık kira artışına üst sınır, evin yaşı, büyüklüğü ve konumu ile kat sayısının dikkate alınması gündeme geldi.

Bilindiği üzere geçen sene kiraya üst zam sınırı geldi. Gelen sınıra göre kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapılamayacağına yer verildi. Zam sınırının sona ermesine ise 3 ay kaldı. Temmuz ayı sonunda bu sınır kalkıyor ve 12 aylık TÜFe ortalamasına göre bir kira zammı yapılabilecek.

Kira zam üst sınırı nedeniyle eski kiracılar sadece yüzde 25 zamlı kira verirken boş evlerde kira üst sınırı olmadığı için fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Asgari ücreti dahi geçen kiralar can sıkarken yargıda bu konuda çok sayıda dosya var.

Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında kiraya yapılacak düzenlemenin evin durumuna, yerine ve metrekaresine göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yeni düzenleme ile kiraya üst sınır gelmesi ve 10 bin lira kira belirlenen evin 20 bine verilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlığın mahalle ve eve göre rayiç bedeel belirlemesi yapacağını söyleyen Kiraz, "Bir sokakta 20 yıllık daireyle 5 yıllık daire için ya da zemin katla üst kat için aynı değer belirlenmiyor. Bu sistem geçerli olursa 12 aylık TÜFE ortalamasıyla değil emlak vergisinde var olan sistem gibi 4 yılda belirlenen değer ve bu süre içinde de devam eden yıllarda yeniden değerleme oranında artış şeklinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

Dünyada kira fiyatlarının kontrolü puanlama ya da sınıflandırma sistemine göre yapılıyor. Evin bulunduğu konum, kaçıncı katta olduğu, metrekaresi, oda sayısı gibi değişkenlere puanlar veriliyor. Puanlama tablosunda ise evin ne kadar paraya kiraya verilebileceği belirtiliyor. Bu şekilde kirada yüksek rakamların önüne geçiliyor.

Sizce bu sistem Türkiye'de tutar mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Ay Önce
Seçimde oy toplamak için iyi haber gibi yayınlanıyor neden tüm sıkıntıların çözümü ,güzel haberler seçimi bekliyor!Vatandaşı düşünen yok.Koltuk gitmesin rahatlık bitmesin derdi olmuş insanlar aylık 12 bine yakın paraya çalışıyor ölmüş ev kiralayacaksan ev kiraları 15 bin+depozito 15 bin Emlakçı 15 =45 bin :)kamera şakası gibi
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Katı kurallar gelmedikce fırsatcılık bitmez önce vicdan
Ziyaretçi 12 Ay Önce
hiç bir şey anlamadım bu ne biçim bir haber
Ziyaretçi 12 Ay Önce
bence tutmaz bu sistem iyi değil