Son dakika: Vedat Bilgin'den staj ve çıraklık mağdurlarına kötü haber
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Vedat Bilgin'den staj ve çıraklık mağdurlarına kötü haber

Son dakika haberi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den staj ve çıralık süresi hakkında açıklama geldi.

Emekli Haberleri 12 Ocak 2023 16:37 1
Son dakika: Vedat Bilgin'den staj ve çıraklık mağdurlarına kötü haber

Son dakika: EYT'de staj ve çıraklık süresi mağdurlarının taleplerine Bakan Bilgin'den cevap geldi.

TBMM'ye, Bakan Vedat Bilgin'in cevaplaması üzerine bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesine Bakan Bilgin cevap verdi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in imzası ile verilen soru önergesinde şu sorular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e yönlendirildi:

BAKAN CEVAP VERDİ

Bakan Bilgin bu sorulara şu şekilde yanıt verdi: 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesinde; kapsamında;3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanmakta; 38 inci maddesi kapsamında ise; 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilmekte, bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilmektedir.

Bu itibarla çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelere uzun vadeli sigorta kolları (malullük yaşlılık ve ölüm sigortası) uygulanmamaktadır.

ÇALIŞMA YOK

Bakan Bilgin bu açıklamasında 18 yaşından öncesinin dikkate alınmayacağını söyledi. Sizce sigorta süresinden sayılmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

NE ZAMAN NETLEŞİR?

ÖZgür Erdursun konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "EYT 16-20 ocak tarihleri arasında meclise gelir diye düşünüyorum. 1-3600 günle 50-55 yaş 2-Staj ve Çırakların durumu 3-Bağ-Kur tescil mağdurları 4-Sigorta öncesi doğum borçlanması 5-EYT kapsamının 31.12.1999'a kadar genişlemesi Bu konular önümüzdeki hafta netleşir" dedi. Netleşince bildirimle haberdar olmak için TIKLA İNDİR

TBMM'DE DE GÜNDEME GELDİ

TBMM Genel Kurulu bugün toplandı ve CHP'li Ahmet Kaya staj ile çıraklık süreleri ile ilgili "AKP iktidarı memleketin asıl meselelerini görmezden geldiği gibi memleket meselesi dedikleri meslek liselilerin staj ve çıraklık mağduriyetlerini de görmezden gelmeye devam ediyor. Yaptıkları zorunlu stajların sigortaları emeklililerine sayılmayan milyonlarca vatandaşımız hemen her gün bizlere ulaşarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi Grubumuzun ve diğer muhalefet partilerinin teklifleri var, hatta iktidar ortağı MHP’nin de geçmiş yıllarda staj mağdurlarına verdiği sözler var. Buradan iktidara sesleniyorum, bu mağduriyeti artık giderin diyorum. 15-16 yaşlarında evlatlarımız “staj” adı altında fabrikalarda çalıştılar, ucuz iş gücünden ve emeklerinden faydalanıldı, şimdi haklarını alma zamanıdır. Staj ve çıraklık başlama tarihleri sigorta başlangıcı sayılmalı ve EYT kapsamına dâhil edilmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların “bugün yarın” diyerek oyuncağa çevirdiği EYT düzenlemesi bir an önce Meclise getirilmeli ve detayları vatandaşlarımızla paylaşılmalıdır" açıklamasında bulundu.

Ancak bu açıklamaya da herhangi bir cevap gelmedi.

Finans7.com |Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 15 Ay Önce
Staj sayılmayacak kaldiki normal şartları taşıyan eyt liler bile aylardır bekletiliyor....