Son Dakika: Vedat Bilgin'den EYT, Çıraklık ve Staj Süresi Mağdurlarına İlişkin Açıklama Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Vedat Bilgin'den EYT, Çıraklık ve Staj Süresi Mağdurlarına İlişkin Açıklama Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir son dakika açıklamasında bulundu ve EYT ile çıraklık staj mağdurlarına değindi.

Emekli Haberleri 5 Ekim 2022 21:42 0
Son Dakika: Vedat Bilgin'den EYT, Çıraklık ve Staj Süresi Mağdurlarına İlişkin Açıklama Geldi

Çalışma Bakanı'ndan EYT ve staj çıralık mağdurları açıklaması geldi.

TRT Haber canlı yayınına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dikkat çeken ifadeler kullandı. Bakan Bilgin yaptığı açıklamada yaşa takılanlarla ilgili, "Şimdi biliyorsunuz 99'da Türkiye'de bir reform , o zamanki adı ile bir uygulama yapıldı. Onun anlamı şu: O tarihten önce işe başlayanlalra o tairhten sorna işe başlayanlar arasında kademeli düzenleme yapıldı. 99'dan sonra işe başlayanların emeklilik şartları değişti. 3 kriter var.

1 Prim gün sayısı. 

2 Yıl sayıları

3 Yaş." dedi ve şuj ifadelerle açıklamasına devam etti:

"Daha önce yaş şartı olmayan , 42 yaşında emekli olanların olduğu kişiler , bunlar gerekçe gösterilerek olmuş . Emeklilikte prim gün sayısının artması , porimlerin yüksekliği çok önemli. Yaş da önemli. 38-35 yaşındaki adamı emekli ettiğimiz zaman , ortalama hayat süresini 80 alırsak, emeklilik sisteminin onu finanse edebilmesi gerekmektedir. 3 çalışanın 1 emekliyi finanse eden sistem olması lazım. Bu denge bizde bozuldu. Şimdi de çok iyi durumda değil. Bunun biraz şartlarını belirleyen faktörlerden biri de hayat sürtesinin uzaması, biri de yaşlanma. Türkiye nüfusu yaşlanıyor. "

Biz burada 99 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları yaş sorununu çözüyoruz. Bize daha çok bazı televizyonlarda uzmanlar var. Hesaplamalar yapıyorlar. Rakamları doğru değil. Veriler yok. Bizde bütün çalışanların verileri var. Biz gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz." 

ARALIK AYINDA MECLİSTE

Bakan Bilgin sözlerinin devamında, "Aralık'ta meclise gelecek. Sayın Cumhurbaşkanına da bu konuda bilgi verdik" ifadelerini kullandı.

STAJ ÇIRAKLIK SAYILACAK MI?

Bakan Bilgin açıklamasının devamında "Staj çıraklık sayılacak mı?" sorusuna: "Hayır o farklı. Sigorta girişi olanlar olacak. Biliyorsunuz onlar sağlık sigortası var. Dolayısıyla staj adı üzerinde farklı bir sistem EYT'liler farklı." şeklinde cevap verdi. 

Kadın erkek diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA TAKİP ET

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç