Son dakika: Vedat Bilgin, asgari ücret zammını verdi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Vedat Bilgin, asgari ücret zammını verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret hakkında son dakika açıklaması geldi. Bakan Bilgin, rakam verdi.

Çalışma Hayatı 25 Mayıs 2023 23:51 5
Son dakika: Vedat Bilgin, asgari ücret zammını verdi

Son dakika: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret hakkında son dakika açıklaması geldi. Habertürk ekranlarında Kübra Par ve Kemal Öztürk'ün konuğu olan Bakan Bilgin, seçim sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulundu ve çalışma hayatına dair dikkat çeken ifadeler kullandı.

Bakan Bilgin ilk turda alınan oy oranları üzerinden bir değerlendirmede bulunarak bunu anlamak gerektiğini söyledi ve "Partilerin oy değişmelerini anlamak gerekir. Ana muhalefet ne kadar puan artırdı? Maksimum aldığı oy yüzde 25 aldı. CHP'yi kast ediyorum. Ana muhalefet partisinin oy değişiminin olduğu yerde 21 yıllık AK Parti'nin geldiği yer başlangıçta geldiği yer. Şunu görelim, neler yaşandı? Pandemi krizi yaşandı. Herkes evlerine hapsoldu. Olağanüstü sağlık sorunuyla karşı karşıyaydı dünya. En gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri çöktü. İngiltere'nin sağlık sistemi çöktü. ABD'de korkunç manzaralar oluştu. Türkiye ne yaptı? Avrupa ülkelerinde yaşayan hasta olan insanları büyükelçiler vasıtasıyla Türkiye'ye getirip tedavi ettirdi. Avrupa'daki ülkeler 4 trilyon dolarlık milli gelire sahipler. Türkiye o günlerde 800 milyar dolarlık ekonomiydi. Türkiye'nin ürettiği sağlık hizmeti, yurttaşının elinden tutması. Hakkari'nin dağ köyünde doğum yapan hanımı helikopterle alıp karşılıksız tedavi ettiren sisteme sahibiz. Bunun bir bedeli var. Bir de üstüne üstlük savaş çıktı" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜDÜ

Bakan yaptığı açıklamada yeni ekonomi modeli ile Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü söyleyerek, "Olağanüstü enflasyonist ortam çıktı. Almanya'da yüzde 38'e çıktı enflasyon. Almanya 4 trilyon doların üzerinde ekonomi. Ulaşım, navlun, taşımacılık sistemleri. Üretim sistemlerini çökme noktasına getirdi. Türkiye bütün bunlara rağmen ekonomisini büyüterek çıktı. Türkiye istihdam, ihracat yarattı. Bunun maliyeti oldu. Ortalama dış ticaret ithalat bedeli olarak toplam cari açık 45 milyar dolar civarında. Biz bu dönemde 100 küsur milyar dolar bir açıkla karşı karşıya kaldık. 57 milyar dolar fazla enerji parası ödedik. Enerji açığı çıktı. Önemli olan bu sorunların büyümesi karşısında Türkiye'nin ortaya koyduğu çözüm yoludur. Türkiye bunu çevirdi" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR CİVARINDA OLACAK

Bakan yaptığı açıklamada asgari ücreti dolar bazında rekor seviyeye çıkardıklarını söyledi. Ocak 2023'te 8 bin 506 liraya çıkarılan asgari ücret, o dönemde 455 doalra denk geliyordu. Şimdi güncel döviz kuruna göre asgari ücret 427 dolar seviyesinde. Bakan yaptığı açıklamada asgari ücretin dolar bazında 500 seviyesine çıkarılacağını söyleyerek,  "Asgari ücret 500 dolar civarına çıkacak. Enflasyon başka bir şey fiyat pahalılığı başka bir şey" ifadelerini kullandı ve "Asgari ücretin belirlenme sürecinde bizim yasa prosedürümüz var. Öncelikle asgari ücret komisyonu var. İşveren, işçi sendikaları ve kamu adına Çalışma Bakanlığı. Bu komisyon kararı veriyor. Biz bu komisyon kararına göre değerlendiriyoruz. 500 dolara tekabül eden bir alım gücü, Türkiye'de asgari ücretin korunması, diğer ücretlilerin de ücretlerinin yukarı çıkmasını sağlayacak. Paranın reel değerini, satın alma gücünü değerlendiren rapor var. Ama akılda kalsın diye 500 dolar diyorum" dedi.

Ekranlara baktığımızda dolar 19.93 TL seviyesinde. Buna göre hesaplama yaptığımızda şimdinin döviz kuru ile asgari ücret 9965 TL oluyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN GELECEK? İŞTE TARİH

Asgari ücret zammı Temmuz ayının 1'inde gelecek. Zam geldiğinde bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı aşağıdaki linklerden indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
Vatan hainlerine ve düşmanla işbirliği yapanlara oy vermeyin. Yarın da sandıklara gidelim, kazandık deyip evde oturmayalım Reise oyumuzu atalım. İzmir'de inanın ev ev dolaşıyor CHP 'li zihniyeti bozuk işbirlikçiler. Reis için sandıklara gidelim. Vatanı bu işbirlikçilerin ellerine bırakmayalım. Unutmayın uhut savaşını ve okçular tepesini. Kazandık deyip rehavete girmeyelim. Vatan bu, şehit kanı var bu topraklarda hata yapmayalım,pkk işbirlikçisi CHP 'ye bırakmayalım.
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Seçimde görüşürüz sizinle daşşak geçiyor
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Yani anlamıyorum bu ülkede normal atandan olarak yaşamak neden bu kadar zor memura şu kadar zam yok işçiye bu kadar onlar vatandaş biz kel aynak kusu zaten adamların işi garanti hiç çalışmadan o parayı cebine atanların arasında çalışıyorum bende asgari ücretle yeri geliyor üç kişilik çalışarak ter döküyorum ama işte torpilin olmayınca öyle işte biz memurlara verelim aman sakin üzülmesinler neme lazım başımıza taş yağar
Ziyaretçi 10 Ay Önce
memura 22 bin asgari ye 10000 bunela
Ziyaretçi 10 Ay Önce
hiç yapmayin