Son Dakika: Vatandaşların O Borçları Azaltıldı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Vatandaşların O Borçları Azaltıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yapılandırmanın gündemde olmadığını , ancak borçların azaltıldığını söyledi.

Ekonomi 2 Mayıs 2022 12:00 0
Son Dakika: Vatandaşların O Borçları Azaltıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi ve borç yapılandırması açıklaması.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi ve borç yapılandırması hakkında bir son dakika açıklaması yaptı. Bakan Nebati yaptığı açıklamada vergi ve borç yapılandırması gelecek mi sorusuna yanıt verdi. 

 

"ENFLASYON SADECE BİZDE DEĞİL TÜM DÜNYADA YÜKSEK"

Bakan Nebati enflasyona değinerek açıklamasına başladı ve “Örneğin; ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrediyor. Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Bu nedenle enflasyon küresel boyutta öncelikli mücadele edilmesi gerekenler listesinde en ön sıralarda yer alıyor” dedi.

 

İLK HEDEF AYLIK ENFLASYON

İlk hedefin aylık enflasyon olduğunu söyleyen Bakan Nebati, döviz ve diğer gelişmelerde yaşanan istikrarın ardından enflasyonun düzezleceğini söyledi ve "Döviz kurundaki oynaklığın sona ermesinin ardından önümüzdeki kısa dönemde ilk olarak aylık enflasyonların normalleşmesini bekliyoruz. Diğer yandan, 2021 yılı Aralık ayındaki ve 2022 yılı ilk çeyreğindeki yüksek enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyonun belirli bir süre yüksek seyretmesine neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki normalleşme, döviz kurundaki istikrar ve atacağımız ilave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüşün olmasını bekliyoruz” dedi.

 

TAHVİLLER

TL cinsi tahviller için enflasyon endeksinin getirileceğini söyleyen  TL 'ye yatırımları arttırmak için yeni ekonomi modelleri getireceklerini söyleyen Bakan Nebati, “İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu alternatiflerden biri olan bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Söz konusu senedin ihracına ilişkin diğer operasyonel süreçlerin tamamlanmasının ardından ihracın zamanlamasına piyasa şartları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

 

BORÇLAR AZALTILDI

Devlete olan borçlarla ilgili konuşan Bakan Nebati, piyasada konuşulmaya başlanan vergi ile devlete olan borçlara af ya da yeni yapılandırma gelecek iddialarını yalanladı. Ancak Bakan Nebati, salgın döneminde vergi ile SGK borçları başta olmak üzere tüm vatandaşları rahatlatmak için önemli ödeme kolaylıkları sağladıklarını ve borçların azaltıldığını söyledi. Bakan Nebati açıklamasında şunları söyledi:

“Sağlık otoriteleri pandeminin sonuna doğru yaklaştığımızı vurguluyorlar. Her ne kadar Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan gelişmelerin ekonomik etkilerini hissediyor olsak da kısa vadede bu sıkıntıların da aşılacağını ümit ediyoruz. Dolayısıyla bu aşamada bütçe dengelerimizi de gözeterek yapılandırma düzenlemesi düşünmüyoruz. Vatandaşlarımızdan bu tip söylentilere itibar etmemelerini, yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeye devam etmelerini istirham ediyorum. Bununla birlikte, vergi mevzuatımızda, vergi ödeme konusunda zorluk çeken mükelleflerimize yönelik taksitlendirme imkânı bulunuyor. Borcunu ödemekte zorluk çeken vatandaşlarımızın vergi dairelerimize başvurmaları halinde ilgili mevzuat kapsamında sunulan kolaylıklardan yararlanmaları her zaman mümkün.”

 

KYK, vergi, cezalar ve devlete olan borçlar için yappılandırma şimdilik gündemde yok. Bakan Nebati açıklamasında borçların azaltıldığını söyledi. Peki sizin borcunuz azaltıldı mı? ? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç