Son Dakika: Türkiye'ye 15 Milyar Dolar Geliyor İşte Dolar TL'nin İlk Tepkisi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Türkiye'ye 15 Milyar Dolar Geliyor İşte Dolar TL'nin İlk Tepkisi

Son dakika haberi: Türkiye'ye 15 milyar dolar para girişi olacağı açıklandı Peki dolar kuru ne oldu?

Döviz 25 Kasım 2022 13:51 1
Son Dakika: Türkiye'ye 15 Milyar Dolar Geliyor İşte Dolar TL'nin İlk Tepkisi

15 milyar dolar gelecek haberleri dövize etki etmedi.

Dolar kurunun kontrol altında tutulması için öncelikle Kur Korumalı Mevduat hesapları getirilmiş, daha sonra yurt dışından para girişleri yaşanmış ve dolar kuru bu şekilde kontrol altına alınmaya çalışılmıştı. Son dönemlerde sabit şekilde duran dolar kuru, 18.60 TL seviyesine demir attı.

Gelen son dakika açıklamasında Reuters, Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yatırım geleceğini yazdı.İngiliz Haber ajansına bilgi veren bir üst düzey yetkili, "Katar'dan Türkiye'ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor. Toplam 8-10 milyar dolar arasında rakam değişebilir." dedi.

Açıklamasının devamında söz konusu kaynak, sene sonuna kadar 2-3 milyar doların geleceğini , kalan paranın ise gelecek sene geleceğini söyleyerek, "Neticede 2-3 milyar doları yıl sonuna kadar, kalanı ise gelecek yıl olmak üzere kaynak temin edilecek. Burada (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) swap ya da eurobond olabilir. Birkaç yöntem üzerinde duruluyor. Karşılıklı mutabakat sağlandı. Liderler düzeyinde yapılan ziyaretlerde de bu konu ele alındı."

Söz konusu anlaşma hakkında bilgi veren bir başka kaynak ise KAtar ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artarak devam ettiğini söyledi ve "Hazine'nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katar'ın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor. Daha sonra da önümüzdeki yılın ilk aylarında devam edecek." dedi.

Yetkili açıklamasının devamında ise "Swap, eurobond, şirket ortaklığı ya da süreç içerisinde genişletilebilecek diğer konularda Katar'ın önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim." dedi.

DOLAR NE OLDU?

Bu açıklama sonrası en merak edilen konu dolar kurunun seyri oldu. Son birkaç gündür konuşulan 15 milyar dolarlık para girişi sonrası dolar kuru değişmedi ve 18.63 TL seviyesinden işleme devam ediyor. Analistler yaptıkları açıklamada , faiz indirimleri ile oluşan baskının bu şekilde kırılmaya çalışıldığını, düşüş olmasa da ciddi bir yükseliş olmayacağını belirtiyor. 

Euro kuru ise 19.42 TL seviyesinden işlem görüyor.

İngiliz Sterlini ise 22.57 TL seviyesinden işlem görüyor. 

Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
bitti herşey şu dolar enflasyon yüzünden bizi yaşanmaz hale getirenler utansın borcsuz kredisiz insan yaşayamaz hale geldi bee Allah tan da mı korkmuyosunuz ! Allah belanızı versin intaharın eşiğine geldik sayenizde