Son dakika: TOKi sosyal konutta indirim müjdesi geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: TOKi sosyal konutta indirim müjdesi geldi

Son dakika haberi: TOKİ 250 bin sosyal konutta indirim müjdesi geldi. TOKİ Başkanı yaptığı açıklamada KDV indirimi olacağını söyledi.

TOKİ Başvuru 29 Nisan 2023 08:39 0
Son dakika: TOKi sosyal konutta indirim müjdesi geldi

Son dakika: TOKİ 250 bin sosyal konutta evlere indirim geldi.

Önceki gün A Para ekranlarında yayınlanan Ekonomi Masası adlı programa TOKİ Başkanı Ömer Bulut konuk oldu. Burada Bulut, konutlara indirim müjdesi verdi.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in sorularına cevap veren Bulut, büyüklüğü 100 metrekarenin altında olan evlerde KDV oranının yüzde 1'in altına gerileyeceğini söyledi.

DAHA ÖNCE NE KADARDI?

Daha önce yüzde 1 olan KDV, 150 metrekareye kadar olan evlerde yüzde 8'e kadar çıkmıştı. Yapılacak yeni düzenleme ile bu oranın yeniden yüzde 1 seviyesine çekileceği bildirildi.

DEPREM BÖLGESİNDE İHALELER YAPILIYOR

Deprem bölgesinde ihalelerin yapıldığına yer verilirken, "6 Şubat depremi sonrası 11 ilde yapılan tespitler doğrultusunda 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere 650 bin konut yapacağız. Depremin 15'inci gününde ihalelere başladık, 81 bin 710 konut ve 23 bin 671 köy evi dâhil toplam 105 bin 381 konutun ihalesi yapıldı, inşa süreci başladı. Bunlardan 46 bin 966 konut ve köy evinin temelleri atıldı. 319 bin konutun ise 1 yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor" denildi.

El birliği ile bölgenin yeniden kalkındırılacağını söyleyen Bulut, "Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Evini kaybeden vatandaşlarımıza sıcak bir yuva, işyerini kaybedene yeni ekmek kapıları sağlamak için tüm imkânlarımızı seferber ettik. İlk konut teslimleri köy evlerinden başladı. 45 günde tamamlanan 10 köy evinin anahtarları Cumhurbaşkanımız tarafından verildi" dedi. Konutların 3+1 olacak şekilde planlandığını belirten Başkan Bulut, "Dairelerin her biri brüt 105 metre, net 85 metrekare olacak. Binalarımız zemin artı 3 katı, 4 katı geçmeyecek, alta dükkân olmayacak" ifadelerini kullandı.

MEMUR MAAŞ ZAM ORANINI YANSITMADIK

Ömer Bulut yaptığı açıklamasının devamında kentsel dönüşüm projesinin detaylarına ve başvuruda son duruma yer verdi ve "üfe, tüfe veya memur maaş artış oranlarından hangisi daha düşükse o oranda altı ayda bir taksitlerde artış güncellemesi yapılacak. 4 yıldır memur maaş artış oranını uygulamadık. geçen yıl memur maaşı yüzde 80 arttı, biz yüzde 25 artırdı. vatandaşın imkânına göre seçenek belirliyoruz. 'taksidini ödemedi' diye kimsenin evine el koymadık" dedi.

EV MALİYETLERİNDE FAHİŞ ARTIŞ BEKLENMİYOR

Ev yapımı maliyetlerinde fahiş artış beklenmediğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Bulut, "Önümüzdeki 1 yılda malzeme fiyatlarında artış beklemiyorum. Maliyetler konusunda bugünü konuşuyoruz. Yüzde 80'lere varan artış varken bile yüzde 25'ini vatandaşa yansıttık. Bu yüzden vatandaşımız müsterih olsun. Devletimiz artan oranı da vatandaşına yansıtmayacaktır" dedi. Asrın deprem felaketinin hemen ardından tüm sektörlerle bir araya geldiklerini kaydeden Bulut, "Tüm sektörü topladık, 'Beton fiyatlarını aşağıya çekebilecek önlemlerinizi alın. Hepimiz bu ülkenin ferdiyiz, kimse fırsatçılık yapmasın' dedik" dedi.

SOSYAL KONUT

Sosyal konutta son duruma değinen Bulut, "50, 100 ve 250 bin olarak açıklanan bu kampanyalara yaklaşık 6.9 milyon geçerli başvuru oldu. 50 bin konut kampanyası sonrası 56.805 konut, 100 bin konut kampanyasında 94.293 bin konut üretildi. 250 bin konut kampanyası sonrası 45 bin 414 konutun ihalesi yapıldı. Tüm ihaleleri de eylüle kadar bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç