Son Dakika: Süt, Kaşar, Tereyağı ve Peynire Bir Zam Daha
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Süt, Kaşar, Tereyağı ve Peynire Bir Zam Daha

Son dakika haberi: Çiğ süt fiyatına gelen zammın ardından sanayiciler de süte zam yaparken ; diğer süt ürünlerine de zamlar gelmeye başladı.

Ekonomi 3 Mayıs 2022 19:37 2
Son Dakika: Süt, Kaşar, Tereyağı ve Peynire Bir Zam Daha

Son dakika haberi: Süt fiyatlarına bir zam daha geldi.

Piyasalarda hayat pahalılığı devam ediyor. Marketlerde hemen hemen hergün ürün fiyatlarına zamlar geliyor. Gelen son bilgilere göre perakende süt ve süt ürünleri fiyatlarına bir zam daha geldiği bildirildi. Son gelen zam ile birlikte marketlerde satılan bir süt markasının (Hemen hemen tüm marketlerde satılıyor) litre fiyatı 16 liraya kadar yükseldi. Ocak ayında söz konusu markanın 1 litre fiyatı 8 lira seviyesindeydi. Bunun yanı sıra yaygın olarak marketlerde bulunan yarım yağlı sütün litresi sene başında 8 lira seviyesinde iken şpu sıralar 12 lira seviyesinden satışa sunuluyor. 

 

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal bugün kaleme aldığı yazısında çiğ süt fiyatlarına gelen zamları değerlendirdi ve piyasada sütün fiyatının sene başı8ndan bu yana ne kadar arttığını , fiyatların nasıl ciddi oranda yükseldiğini yazdı. Çiğ sütte yem fiyatları,  elektrik, su, doğalgaz ve diğer faturalara gelen zam nedeniyle yaşanan yükseliş sonrası sütün market etiket fiyatına da zam geldi. Süt fiyatlarına gelen zammın fiyatlara maliyet artışı olarak yansıtıldığını söyleyen üreticiler, bunun sanayiciye yaradığını , sanayicinin daha fazla kar ettiğini söyledi. 

 

Üreticiler yaptıkları açıklamada süt yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine de olduğunun altını çizdi. 

 

Sanayicilerin çiğ süt fiyatlarındaki artış ile diğer girdi maliyetlerinde yaşanan artışları gerekçe göstererek zam yapmasının ardından Aralık ayında art arda 2 kere süt fiyatlarına zam gelmişti. Üreticinin sattığı süt başına zarar ettiği, bu zararın her gün daha da arttığı belirtilirken Bir Zam da Nisan ayında geldi. 1 Nisan tarihinden itibaren çiğ süt satış fiyatı 5.70 TL seviyesine kadar çıktı. Bununla paralel olarak süt fiyatlarına market zammı geldi ve litre fiyatı 16 liraya kadar çıktı.

 

Enflasyonun kontrol altına alınmaması, girdi maliyetlerinin azaltılmaması ve desteklerin arttırılmaması durumunda fiyatların daha da artabileceği bildirildi. Özellikle son dönemlerde zarar eden ve hayvanlarını kasaba veren üreticiler, bu konuda çalışma bekliyor.

 

SÜT ÜRÜNLERİNE DE ZAM

Çiğ süt fiyatlarına gelen zam sonrası peynir, tereyağı, kaşar peyniri ve diğer süt ürünlerine de zam geleceği aktarıldı.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ben iğdır dan yazıyorum burda sütün litresi 5 tl Süt mandıralarının anlaşması var hepsi tek fiyattan alıyor. Bizden 5 tl alınan süt markette nasıl 16 tl olabilir
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Üreticiyi neden eziyorsunuz? Üreticiden sütü 6.50 ye alıp litresini 16’ya satmanın adını size bırakıyorum.