Son dakika: Staj ve 2000 sonrasına kötü, çıraklık mağdurlarına iyi haber geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Staj ve 2000 sonrasına kötü, çıraklık mağdurlarına iyi haber geldi

Son dakika haberi geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son dakika açıklamasında staj ve 2000 sonrasına kötü haberi, çıraklık mağdurlarına ise iyi haberi verdi.

Emekli Haberleri 8 Mayıs 2023 21:49 0
Son dakika: Staj ve 2000 sonrasına kötü, çıraklık mağdurlarına iyi haber geldi

Son dakika haberi: 2000 sonrasına ve staj çıraklık mağdurlarına emeklilik açıklaması geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir son dakika açıklamasında bulundu. 2 kötü bir iyi haber veren Bakan Bilgin, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar ile staj mağdurlarına kötü, çıraklık mağdurlarına iyi haberi verdi.

2000 SONRASINA KADEMELİ EMEKLİLİK

"2000'lere kademeli emeklilik diye bir kitle var sizi dikkatle izliyorlar. Bununla ilgili düzenleme var mı? Ya da emeklilik sisteminde bir düzenleme olacak mı?" sorusuna Bakan Bilgin şu şekilde yanıt verdi:

"Tabi şlimdi bizim emeklilik sistemimiz başındna beri sorunluydu. 3 kurum vardı Emekli sandığı, SSK ve Bağkur. Bunlar ap ayrı sistemlerdi. Bir biri ile eşgüdümü yoktu. Primleri, emeklilik ikramiyeleri her şeyleri farklıydı. Hatta sağlık sisteminde farklılıklar vardı. Cumhurbaşkanı döneminde yapılan reformla herkes sağlık sigortasına sahip. Yüzde 1'de ne var peki? Onlar da özel kuruluşların bankaların kendi özel sigortaları var. Onlar da onların.

Emeklilik sistemimizde bunlar eşgüdüm haline getirilmeye, öyle bir boyut var. Onlar için de reform ihtiyacı var. İnşallah önümüzdeki dönemde 5 yıllık iktidar döneminde sayın Cumhurbaşkanımız bunun için çalışma talimatı verdi. Bunlar tamamlandığı zaman sağlıkta olduğu gibi emeklilik sisteminde de hakkaniyete dayalı dengeli bir düzeleme olur. 

EYT'ye gelince, 20 yıllık bir sorundu. Biz bu sorunu çözdük. 8 Eylül 99'da yasa çıktığı zaman geriye işletildi. Ama evrensel hukuka göre yasa insan aleyhine ise geriye işletilmez. Bu ihlal edildi. bunu yaklaşık 3 sene önce sayın Cumhurbaşkanı çalışma yapmamı istedi. Ben bir çalışma yaptım. O zaman yaş ortalaması düşüktü. O zaman sistemimiz bunu kaldıramazdı. Yaş çok düşüktü. Yaş ortalamasının belli bir yere gelmesini bekledik. Yasayı açıkladığımızda 59.9'du. Şimdi 50 üstünde. Ama düşük olsa bunu yapamazdık.

TARİH MESELESİ NASIL OLACAK? YİNE DEĞERLENDİRİLİR Mİ?

"Hangi tarihi geriye çekerseniz çektikten bir gün sonrası problem. Zaten orada bir mağduriyet yok. Bir haksızlık yok. Ama diğerleri 8 Eylül öncesi onların şartları değişti.

ÇIRAKLIK VE STAJ MAĞDURLARI

"Çıraklık ve staj mağdurları EYT'de sayılmadı. Düzenleme olur mu?" sorusuna Bakan şu şekilde yanıt verdi:

"Çıraklık farklı bir konu. Orada bir onlarla ilgili bir değerlendirme yapılabilir. Ama stajh tamamen farklı bir konu. Staj siz televizyonda yöneticisiniz. Benim öğrencim geliyor diyor ki sizin TV'de tanıdığınız var telefon edin ben staj yapsam. Arıyorum diyorum ki benim öğrencim Hemen gönder gelsin diyorlar. Peki staj yaptığı zaman iş akdi yaptığında SSK primlerini yatırıp iş akdi yapar mısınız? Staj bu iş akdini kapsayan bir şey değil. Çıraklık biraz daha farklı. O değerlendirilebilir.

2 KÖTÜ 1 İYİ HABER GELDİ

Bakan Bilgin'in bu açıklamasına göre staj mağdurları ile 2000 sonrası sigorta girişi olanlara bir düzenleme olmayacağını söyledi. İyi haberde ise Bakan Bilgin, çıraklık mağdurları için çalışma yapılacağını söyledi. Düzenleme geldiğinde haberdar olmak için TIKLA İNDİR

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç