Son Dakika: Sigara ve Alkole Asıl ZAM Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Sigara ve Alkole Asıl ZAM Geliyor

Alkol ve sigaraya asıl zam Temmuz ayında geliyor. Açıklanan son verilere göre rekor zam bekleniyor.

Ekonomi 18 Mayıs 2022 10:10 4
Son Dakika: Sigara ve Alkole Asıl ZAM Geliyor

Sigara zammı netleşiyor.

Sene başından bu yana gelen yüzde 50'li sigara ve alkol zammından sonra bir zam daha geliyor. Sene başından bu yana yüksek gelen enflasyon ve ÜFE ile birlikte Temmuz ayında ciddi bir fiyat artışı da bekleniyor. 

ASIL ZAM TEMMUZ'DA

Sözcü'den Erdoğan Süzer bugün kaleme aldığı yazısında alkol ile sigara fiyatlarına asıl zammın Temmuz ayında geleceğini söyledi. Yüksek seviyelere çıkan enfalsyon ile birlikte rekor kıran ÜFE'ye göre hesaplanan sigara ve alkolde maktu vergi tutarlarının, yüksek gelen ÜFE oranında arttırılması ile birlikte ciddi bir zam yapılacak. 

OTOMATİK ZAM

ÜFE oranında yapılan zam, ÖTV'de otomatik olarak yapılmaktadır. Yani bir indirim yapılmaması durumunda , Ocak ayında gelen yüzde 47.7'lik zammın bir benzerinin Temmuz ayında gelmesi bekleniyor. 4 aylık ÜFE yüzde 39.23 seviyesinde geldi. Bu şekilde devam etmesi durumunda ÜFE'nin yüzde 60 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oranda yapılacak zamla birlikte ağır bir tablo karşımıza çıkacak.

EN UCUZ SİGARA 40 LİRA OLUR

Açıklanan 4 aylık ÜFE ve kalan 2 aylık beklentiye göre bir hesaplama yapıldı ve şimdi 22 lira seviyesinde olan en ucuz paket sigaranın Temmuz ayında 40 liraya kadar çıkacağına yer verildi. Litrelik rakı fiyatı ise 390 lira seviyesinden 570 lira seviyesine çıkacak. 

En pahalı sigaranın paket fiyatı ise 51 liraya kadar çıkacak. 

ERDOĞAN'IN DÜŞÜRME YETKİSİ VAR

Söz konusu zam miktarını düşürme yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Temmuz ayının 4'ünde Haziran ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte ÜFE belli olacak ve karar bundan sonra verilecek. 

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Arkadaslar tütüne sigaraya yatiriminizi yapın. Sarma tütün paketi 12 tl olmuş 2 liraydı la en son içtiğimde
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Vell kam tu tütün
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Vel kam tu tütün baba
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ülkede bı kederleniyim diyosun bı sigara içelim diyosun daha çok kederleniyirsun 😂😂