Son Dakika: Sıfır ve İkinci El Arabaya Büyük Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Sıfır ve İkinci El Arabaya Büyük Zam Geliyor

Araba alacak vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada otomotivde yüzde 25'lik yeni zammın yolda olduğuna yer verildi.

Taşıt 25 Nisan 2022 08:51 1
Son Dakika: Sıfır ve İkinci El Arabaya Büyük Zam Geliyor

Araba alacaklara kötü haber geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre otomobil fiyatlarına yüzde 25'lik yeni zammın yolda olduğu öğrenildi.

Son dönemlerde ciddi oranda artan sıfır v ikinci el araba fiyatlarında bir zam beklentisi daha oldu. Dünya'dan Aysel Yücel bugün kaleme aldığı yazısında artan girdi maliyetleri, devam eden Savaş nedeniyle otomobil fiyatlarına gelecek aydan itibaren yüzde 25'lik yeni zammın yolda olduğunu söyledi. 

 

BU SENE YÜZDE 8 ARTTI

Ocak ayından bu yana Türkiye'de otomobil fiyatları yüde 8 oranında artış gösterdi. Sektör temsilcileri yaptıkları son dakika açıklamasında asıl zamların gelecek ay yapılacağına yer verildi.

 

Rusya Ukrayna savaşından sonra artan girdi maliyetleri nedeniyle heme hemen tüm sektörlerde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Otomotiv sektöründe ise zaten devam eden çip sıkıntısının üzerine bir de girdi maliyetlerinin artması ile birlikte fiyatlar uçmaya başladı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, sene sonuna kadar cidddi fiyat artışlarının devam edeceği, toplam artışların yüzde 25 seviyesine kadar çıkacağını söyledi. Se3ktörde daralma olduğunu ve fiyat artışları olacağını söyleyen Gülan, sadece Paladyum krizinin maliyeti 200 dolar arttırdığını söyledi. 

 

PAzarda son yıllarda gerileme ve daralma yaşandığını söyleyerek sözlerini sürdüren Gülan, Mart 2022 döneminde yüzde 30'luk bir kayıp yaşandığını, çip krizi nedeniyle araç bulunurluk sorunu yaşandığını, talepte azalma olmadığını ancak yeni zamların durumu kötü etkilediğini söyledi. Sektörden kaynaklanmayan sorunlar nedeniyle en az yüzde 25 zam beklendiği belirtildi. Gülan açıklamasında savaşın fiyatlara ciddi etkisinin olduğunu söyleyerek, "Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enfl asyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye'ye yüzde 25 zamlı gelecek" dedi.

 

GELECEK ZAMMIN NEDENİ SADECE MALİYETLER DEĞİL

Gelmesi planlanan yüzde 25'lik zammın nedeninin sadece maliyetlerden kaynaklanmadığını, döviz kuru ve Türkiye'deki vergilendirmenin de bunda etkili olduğunu söyleyen Gülan, sene sonuna kadar zamların gelmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi.

 

NORMALLEŞME 2023'TE

Çip krizinin 2023 yılında ancak çözülebileceği belirtildi. Savaşın da en kısa sürede sona ermesi tek temenni. Sektör yetkilileri, dünyada otomotivde normalleşmenin 2023 yılında olacağını söyledi. Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye bir ziyaret düzenleyen DS Automobiles CEO'su Beatrice Foucher, bu kadar yüksek bir sorunun ortaya çıkmasını beklemediklerini söyledi ve fiyat artışları ile ilgili açıklamasında, "Bir tarafta hammadde, diğer tarafta çip krizi ve artan talep var. Öte yandan, lojistik maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle çok başka noktalara gidiyor ve işler karmaşıklaşıyor." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bi saatten sonra %300 gelse ne yazar. Şimdi alamıyoruz, yine alamayız. Değişen bir şey yok