Son Dakika: Peynir, Yoğurt, Tereyağı ve Et Fiyatlarına Yüksek Zam Tarihi Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Peynir, Yoğurt, Tereyağı ve Et Fiyatlarına Yüksek Zam Tarihi Açıklandı

Son dakika haberi Çiğ süte gelen zammın ardından süt ürünlerine gelecek fiyat artışı için tarih ve detaylar belli oldu.

Ekonomi 9 Mayıs 2022 09:10 0
Son Dakika: Peynir, Yoğurt, Tereyağı ve Et Fiyatlarına Yüksek Zam Tarihi Açıklandı

Son dakika haberi: Peynir, kaşar peyniri ve diğer süt ürünlerine yüksek zam geliyor.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel bugün kaleme aldığı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı ve süte gelen zam sonrası süt ürünlerine de yakın zamanda yüzde 30 civarında zam geleceğini aktardı. 

Ulusal Süt Konseyi tarafından geçen gün bir açıklama geldi ve yapılan açıklamada çiğ süt fiyatının 15 Mayıs 2022 tarihinden sonra litre başına 7.50 TL'ye çıkarılacağına yer verildi. Yapılan yeni açıklamada bu zammın süt ürünlerine yüzde 30'luk zamla yansıyacağına yer verildi. 

Çiğ süt ile yem fiyatı arasındaki paritenin 1.30 TL seviyesinde olması için üreticilerin beklenti içinde olduğunu söyleyen Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, süte gelen son zammın ve devletin verdiği destek ile bunun 1.28 seviyesine geltiğini söyledi. Süt üreticisinin zarar etmeyeceği ve şimdiki yem fiyatları ile az da olsa para kazanabileceğini söyleyen Çallı, bu yeni düzenleme ile birlikte üreticinin artık hayvanını kesime göndermeyeceği, süt üretimin i arttıracağına yer verildi. Bu fiyatın üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat olduğunu söyleyen Çallı, Çiğ süt fiyatının 20 kuruş devlet desteği ile birlikte 7.70 TL seviyesine çıktığına yer verildi. Süt ürünleri fiyatının artmaya devam edeceğini söyleyen Çallı, süt ürünlerine de yüzde 27 seviyesinde zam beklendiğini söyledi. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yem fiyatlarını arttırdığını söyleyen Çallı, "Kimsenin beklemediği Rusya - Ukrayna savaşı yem maliyetlerimiz hiç ummadığımız bir şeklinde yükseltti. Bu artışları üretici ve sanayici olarak tahmin etmiyorduk. Hesapta olmayan maliyet artışı oldu" dedi.

Ulusal Süt Konseyi'nin soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının yaklaşık olarak yüzde 32 oranında zamlandığını söyleyen Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol,yeni fiyatların 15 Mayıs günündne sonra geçerli olacağını söyledi. Bu zamla birlikte ana maddesi süt olan tüm ürünlerde de aynı oranda fiyatların yükseleceğine yer verildi. Aralık ayında 3.2 TL seviyesinde olan sütün fiyatının şimdi devlet desteği ile birlikte 7.70 TL seviyesine çıktığını söyleyen Gürova Süt Ürünleri sahibi Nevzat Aydın, bu zammın yoğurt, ayran, peynir gibi ürünlere yansıyacağını söyledi ve "Ezine peynir gibi diğer ürünlerinde yapılan bağlantılar ve elde bulunan stoklardan dolayı fiyatlara hemen yansımayacak. Çiğ sütteki fiyat artışının tüm ürünlerde yüzde 30 zam olarak yansıması bekleniyor. Nihai tüketicinin belli bir alım gücü var ve 1 kilo peyniri 120 liradan satın alması çok zor. Üretici olarak ürünü nasıl satacağız diye bizim de moralimiz bozuk" dedi.

ET ZAMMI GELİYOR

Tüm Süt ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu ete bugün 7 liralık zam geleceğini söyledi ve "Biz bu zammı mayıs ayı içerisinde bekliyorduk ama erken oldu" dedi. Solakoğlu, "Zamlar devam edecektir. Temmuz ayına kadar yüzde 25 zam bekliyoruz" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç